PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.09.2015 10:19:08 - doctor rossi

Smlouva TTIP.

Dobrý den pane Ransdorfe,jaký máte názor proč je připravovaná smlouva TTIP zahalena rouškou tajemství a jednání trvají tak dlouhou dobu.V médiích se o této smlouvě skoro nic nedovíte.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.10.2015 23:18:46 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Dobrý den, důvod, proč je tato smlouva v režimu tajné, je prostý: týká se obrovského množství komodit, od spotřebního zboží až třeba po energetiku. Hraje se také o to, jak tomu bude s obchodními spory. Dosavadní přístupy by znamenaly, že arbitrážní soudy by měly vyšší postavení, než soudy národních států. Potravinový trh je další konfliktní oblastí. V Evropě a v USA jsou dva zcela odlišné přístupy. Zatímco v Evropě panuje koncepce farm to fork (od farmy po vidličku, tedy od přímého výrobce po spotřebitele, a monitorují a kontrolují se všechny fáze), v USA se sleduje jen výsledný produkt. Evropský přístup je z hlediska ochrany spotřebitele poctivější a náročnější. Je tu problém ochrany dat a podobně. Prostě, vidím v TTIP řadu rizik, že se evropské firmy dostanou do područí Američanů. Proto také chodím, co jen smím, studovat ony tajné materiály do místnosti, speciálně k tomu určené.