Jan Hamáček

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.10.2015 14:30:52 - Brazil

Opozice si zatím v obstrukcích vede lépe než vy

Je to podle vás špatně, protože tím narušují přijetí zákonů anebo to dokazuje jejich schopnost a vaši neschopnost si jít za svým? Proč vy jste nebyli tak aktivní opozicí, když se hlasovalo o Drábkových reformách nebo o restitucích? Tahle vláda zřejmě vydrží celé 4 roky a opozice se přesto nevzdává naděje, že uspěje. Nemyslíte, že kdybyste byly dravější a důslednější, mohly jste schválení zákonů zamezit, vždyť vláda padla dřív než měla.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.10.2015 14:59:28 - Jan Hamáček
 Dobrý den, to je složitá otázka. Opozice má právo obstruovat, aby tím vyjádřila svůj nesouhlas s návrhem, který ve sněmovně prosazuje vláda. Klíčová je v této věci míra obstrukce. K věci se ve svých judikátech vyjádřil i Ústavní soud. V principu lze říci, že opozice má právo argumentovat proti i za použití obstrukcí, nicméně většina má právo vládnout, tj. hlasováním rozhodnout o daném návrhu. Pokud by opozice zvolila postup, který by zcela zablokoval fungování parlamentu, jednalo by se již o protiústavní chování. My jsme tedy vždy postupovali v souladu s Ústavou ČR. Doufám, že stejně bude postupovat i současná opozice.