PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Hlavní město Praha
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.10.2015 19:36:23 - kiravok

Ad k legionářům v Rusku

Pane Korte, dovolte, abych Vaše vyjádření "...že se jednalo o uctění legionářů, kteří přece bojovali proti bolševikům, k nimž se dnešní putinovské Rusko se slzou v oku hlásí. Anebo částečně za obojí." trochu korigoval. V Rusku jsem byl, a mj. jsem chodil i po muzeích, a když jsem narazil na informace o bojích RA s jednotkami ČS legionářů. Ač v době SSSR bylo to pro mne ohromením. Stručně shrnu. Vždy a všude tyto střety byly hodnoceny nepoliticky, ale historicky v oblasti vjenství a to tak, že čsl legie byly nejlepší vojáci, se kterými, když se utkala RA a byla poražena, tak to chápali jako čest, že bojovali s nejlepšími vojáky 1.svv a od těch nejlepších byli poraženi. Oni totiž čsl legionáři se zajatci jednali lidsky, čestně pomáhali obyvatelstvu atd. a byli vzorem pro Rusy. Tak asi takto v kostce jsou pohledy Rusů na čsl legie. Nechci Vás poučovat, jste vzdělaný člověk. Můj otec sloužil v RU armádě a mám tedy doma i mnoho knih o legionářích, co jsem hltal jako mladý kluk. Kovářík

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.10.2015 18:37:06 - PhDr. Daniel Korte

Dobrý den, pane Kováříku,

děkuji Vám za poučení (a to míním bez jakékoli ironie) Je zajímavé, že i za SSSR, jak uvádíte, kdy byla sovětská historiografie zcela ideologizována, se zachovaly jakési stopy objektivity, a oceňuji, že se v dnešním Rusku na historické úrovni pěstuje úcta k "lepšímu" protivníkovi. Avšak zajištění místopředsedy parlamentu na letišti v RSFR je POLITICKÝ akt, motivovaný politicky bez ohledu na závěry soudobých historiků. A v tomto smyslu jsem také jakožto politik odpovídal.