Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.10.2015 10:22:39 - susan

Myslíte, že jsme jako národ dost solidární?

Z čeho podle vás pramení český nacionalismus? Je to snad proto, že jsme se samostatným státem stali až teprve nedávno? Ostatně včera jsme si to výročí připomínali. A nebo si myslíte, že jsme jen moc pohodlní a nechceme si přidělávat starosti? Můj dojem je, že ano, ale pokud by hrozilo nějaké nebezpečí nám, byly bysme nejvíce slyšet a dožadovali se práv na azyl v různých zemích.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.10.2015 13:03:52 - Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA
Vážená paní Susan,
kladete složité otázky, zkusím na ně krátce odpovědět: Nemyslím si, že bychom nebyli dostatečně solidární. Když si promítnete neštěstí a katastrofy za poslední dvě dekády, Češi vždy dokázali přispět pomocí, materiální i kvalifikovanou, odbornou.
Dojímaly mě příběhy lidí, kteří nezištně pomáhali během povodní v ČR, stejně tak i pomoc při zemětřeseních, např. v italské  L´Aquile.  Pokud máte na mysli většinový postoj k imigrantům (nebo alespoň to, co se za většinový vydává v médiích), tak jsem přesvědčena, že pohnutky lidí jsou vedeny spíše strachem a úzkostí z nového, dosud neznámého způsobu soužití lidí různých kultur.
Vážím si všech, kteří  se dokáží jednoznačně postavit na stranu těch, kteří chtějí pomoci a jsou ochotni jít proti většinovému názoru. Měli bychom si připomínat, že nejenom v dobách totalitních odcházeli naši lidé do zahraničí, ale také v současnosti.
V roce 2013 se vystěhovalo z České republiky 30 000 lidí. Mezi nimi byli samozřejmě ti, které se provdaly či oženili do zahraničí. Většinou ale lidé odcházejí za lepší životní perspektivou. Doma je nikdo neodsuzuje a v zahraničí je neponižuje. Přála bych si, aby Česká republika byla pro lidi, kteří utíkají před smrtí a násilím druhou šancí, ne zklamáním.  Anna Putnová