PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.11.2015 10:14:53 - Sáva

TTIP _ GMO

Vydírání států Evropy???

http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/6890-wikileaks-potvrzuji-ze-americka-vlada-planovala-ublizit-zemim-ktere-odmitaji-gmo

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.11.2015 1:32:26 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Problém bezpečného potravinového standardu ostře rozděluje USA a EU. EU zatím klade odpor využívání geneticky modifikovaných organismů pro potravinářské účely. Koncepce potravinové bezpečnosti je v obou blocích odlišná. V Evropské unii platí bezpečnější a náročnější přístup (farm to fork), tedy od bezprostředního výrobce k finálnímu spotřebiteli. Všechny fáze produkčního procesu jsou sledovány a musí splňovat určitá kritéria. V USA nikoli. Američany zajímá pouze finální produkt, kdy např. jsou u výsledného potravinového produktu odstraněny škodlivé mikroorganismy nebo plísně. Je tedy evidentní, že případné přijetí amerických přístupů může být velice riskantní. U geneticky modifikovaných organismů nejsme zatím schopni vůbec říci, jaká je míra rizika pro lidský organismus a zda jsou vyloučeny škodlivé důsledky pro naše zdraví. Tato věc je zatím předmětem jednání vyjednávacích týmů obou stran, ale je evidentní, že Američané to mají jako prioritu, že se nevyhýbají ani vydírání, ani nátlaku. Jedna z forem onoho vydírání je paralelní jednání o TPP (transpacifická smlouva) se zeměmi jihovýchodní Asie, která má dvojí ostří- proti Číně a proti EU. V těchto zemích jsou standardy potravinové bezpečnosti také mnohem nižší než v EU. Je to tedy klacek proti EU. Shrnutí amerického přístupu představuje výrok prezidenta Obamy, že pravidla mezinárodního obchodu budeme určovat my, Američané, a nikdo jiný.