Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.11.2015 8:40:47 - pijonýr

Není čas na změnu?

Dobrý den. Neměl by konečně VO a VB zasednout pospolu a "vyrobit" co nejrychleji a bez ovlivňování Vás generály a plukovníky MO/MV.. a znovelizovat novelizované zákony o OS a BS? Tím mám na mysli paragrafy... týkající se platů, výsluh, výhod atd. Např. ujednotit výši a způsob výpočtu výsluhy? (tj. síla ten Bílek). Nebo proč mají vojáci příplatky stabilizační, na bydlení, dojíždění a hasič, policista ne? Nebo pro postup/kariéru u policie nesmyslné plnění platových tříd, nebo způsob určování platu dle hodnosti (proč ne, ale..), vždyť je to demotivující (makáš, máš, nemakáš, máš taky), to se nezmiňuji o o opačné pyramidě v armádě, GŠ/MO složení hodnostního sboru vyšších důstojníků a nadelegování hodností na funkce, tj fakt tristní a hezky jste skočili na lep. Jak chce armáda investovat i když bude míti vyšší rozpočet, když většinu peněz dá na mandatory? Vy v těch výborech skáčete, jak vám generálové a ministerští úředníci "pískají" (předkládají novely zákonů)? Nebo,a co, plat nám jde

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.11.2015 9:30:10 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den,

máte jistě pravdu v tom, že Výbor pro obranu a Výbor pro bezpečnost by i přesto, že jsou personálně částečně propojené, měly určité otázky řešit formou úzké spolupráce, a to zejména v současné době. Proto právě v těchto dnech s kolegy z Výboru pro obranu iniciujeme společné zasedání těchto orgánů. 

Musím odmítnout, že bychom jako poslanci jen plnili přání úředníků a armádních nebo policejních důstojníků. Tak to rozhodně není. Veškerá legislativa je v obou výborech důkladně diskutována a nikdy jen slepě nepřijímáme to, co nám je předloženo na stůl. Pokud nevěříte, přijďte se někdy podívat. Mohu zmínit pro příklad aktuálně projednávaný soubor branné legislativy, kterým jsme se na Výboru pro obranu detailně zabývaly více než půl roku. Poslanci k těmto zákonům předložili řadu připomínek a výsledkem je rozsáhlý komplexní pozměňovací návrh, který upravuje řadu ustanovení jinak, než jak byla předložena. Stejně probíhalo i projednávání novely zákona o vojácích z povolání, kterou jsme schvalovali cca před rokem a která se dotýká právě oblasti kariérního a platového řádu.

Služba policistů a hasičů a služba vojáků z povolání má každá svá specifika a nemyslím si, že je možné jejich legislativní úpravu zcela sjednotit. 

Jana Černochová