Mgr. Karel Novotný, MBA, LL.M.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.03.2012 19:36:23 - Folk

Recept pro ekonomiku-zdražování

Dobrý večer pane Novotný, chtěl bych se Vás zeptat na ekonomickou situaci naší země. Vím, že neexistuje žádný "recept" na dobrou ekonomickou situaci, ale určitě se dá "někde" ušetřit, a proto se Vás ptám zda víte, kde by mohly ušetřit výdaje naši zákonodárci, aby netrpěli slušný pracovitý lidi, kteří už nyní začínají živořit. Neumím si představit, kdyby by byli dál zdražovány potraviny, co budeme jíst? Už teď kupuji pouze zboží v akci a levné výrobky, které nemají chuť.
Děkuju, občan z Mostecka

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.03.2012 15:33:49 - Mgr. Karel Novotný, MBA, LL.M.

Dobrý den, univerzální repect neexistuje. Nicméně, ušetřit se významně dá, když je vůle a chuť. Například - výběrová řízení za pomoci elektronických aukcí se dají uplatnit na některé komodity ve veřejné správě - od eAukcí na dodávky elektřiny, plynu, telekomunikačních poplatků, bankovních služeb a poplatků, dodávky kancelářských potřeb, potravin do škol, školek, sociálních ústavů, nemocnic, policie atd. Domnívám se, že stačí jen uplatňovat poznatky a zkušenosti lidí, kteří mají za sebou úspěšně odvedenou práci v komerční, soukromé sféře. V řízení a práci s lidmi, mimo jiné.

Jde to ztěžka, ale jde to. Stačí jen používat selský rozum.

Co se týká zdražování - v podstatě v tuto chvíli jde například u potravin o zdražování vinou zvýšené DHP, bohužel. Jednotná sazba DPH je silně asociální. Myslím si, že by např. 5% sazby DPH měla zůstat u potravin, knih, novin, časopisů, hygienických potřeb, lístků do kin, divadel a dalších kultruních a sportovních akcí. U PHM by stálo i na zvážení snížení spotřební daně atd.

Jenže jak jsem již napsal v úvodu, je jednoduché a hloupé jen bezbřeze zvyšovat daňovou zátěž obyvatelstva !!Uvedu vám jeden příklad:

V Mostě máme místní městskou dopravu pro vybrané skupiny obyvatel (senioři od určitého věku + děti školou povinné od září do června) zdarma. V loňském roce byla sazba DPH 10%, v letošním roce je sazba DPH 14%. Logicky bychom měli zvýšit i cenu jízdného pro městskou dopravu pro ostatní cestující. NEZVÝŠILI jsme ji. Neboť ředitel Dopravního podniku ve spolupráci se svým týmem a po konzultaci s dalšími lidmi, kteří mají právě výše zmíněné zkušenosti z komerční soukormé sféry(teď mluvím o sobě) našel úspory ve svých nákladech. A cena jízdného se nezvýšila! A tak se dá postupovat dál a na všech místech i orgánech, hlavně však by se takto úsporně mělo postupovat na ministerstvech !

A na závěr, nevím odkud jste, myslím tím, kde bydlíte, ale dám Vám jeden tip - můtete-li nekupujte výrobky - potraviny polské výroby v českých marketech, pokud jste z příhraničí a máte to blízko do Německa, doporučuji z vlastní zkušenosti si dojet za větším nákupem kamkoli do supermarketu v Německu. Minimálně budete mít jistotu vyšší kvality, za stejnou, ale mnohdy i nižší cenu, což vám kompenzuje "ujetý" benzin či naftu. Věřte, že se to vyplatí. Jen pro čerstvý příklad - vejce stojí nyní v českých marketech 5,-Kč - za hranicemi u našich německých sousedů 2,50 Kč.

Čím více spoluobčanů to takto udělá, možná tímto tichým protestem donutíme prodejce, dodavatele či všechny ty, kteří ovlivňují cenu jakéhokoli zboží se zamyslet nad tím, proč občan nakupuje jinde, než tzv. " doma za rohem".

Hezký den

Karel Novotný