ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.11.2010 16:59:28 - kalib

Konkrétní návrhy na volební systém zpracovává Ministerstvo spravedlnosti

Dobré odpoledne, prý máte připraveny dvě varianty pro přímou volbu hlavy státu. Máte taky spočítáno, na kolik peněz přímá volba přijde? Libor

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.11.2010 15:23:15 - Kristýna Kočí
Konkrétní návrhy na volební systém, který bude použit pro přímou volbu prezidenta v současné době zpracovává Ministerstvo spravedlnosti. Pravdou je, že jsou diskutovány především dva návrhy. V obou případech se jedná o dvoukolový volební systém, podobně jako při volbách do Senátu. Věci veřejné preferují právě systém s uzavřeným druhým kolem, kdy do druhého kola postupují pouze dva kandidáti a vítězem se stává ten s nadpolovičním počtem hlasů. Podle tohoto principu se volí prezident například ve Francii. Diskutujeme ovšem i systém s otevřeným druhým kolem, který do druhého kola připouští více kandidátů, typicky ty, kteří v prvním kole získali předem určený podíl hlasů (např. 15%). Z těchto kandidátů potom vítězí ten, který získal největší počet hlasů, tj. relativní většinu. Takový systém používají mimo jiné volby do francouzského Národního shromáždění. Oba systémy mají své výhody a nevýhody a proto budou ještě diskutovány s odborníky na volební systémy. Jisté ovšem je, že příští prezident by už měl být volen přímo. Uděláme všechno pro to, aby volba v roce 2013 byla už podle nových pravidel. Co se týče celkových administrativních nákladů na přímou volbu, u obou návrhů by měla být shodná. Celkově, jelikož systém se velmi podobá volbě do Senátu, budou náklady zhruba na úrovni trojnásobku voleb do Senátu, díky tomu, že se, na rozdíl od jednotlivých senátních voleb, bude volit najednou na celém území republiky.