Doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.12.2015 12:43:27 - MUDr.Miloš Rejmont

Je Memorandum právně závazné?

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) považuje za právně nezávazné memorandum z února 2011, v němž tehdejší šéf resortu Leoš Heger (TOP 09) slíbil lékařům v nemocnicích až trojnásobek průměrného platu v zemi. Je podle Vás Memorandum právně závazné nebo nikoliv?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.01.2016 16:24:46 - Doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.
Vážený pane doktore,

memorandum, které zmiňujete není samozřejmě právně závazné, ale je to spíše otázkou cti a politické kultury ho naplnit.  Té se bohužel nyní nedostává. Slib byl dodržen v r. 2011 a 2012, kdy průměrná mzda lékařů stoupla o téměř dvacet procent. V roce 2013, kdy finanční krize ve zdravotnictví vrcholila se růst zastavil, a po nástupu hospodářského zotavování  se již  rychlejší zlepšování mzdové úrovně neobnovilo. V letošním roce 2016 lze čekat průměrný nárůst  cca do 3 %, který paradoxně komentuje Ministerstvo zdravotnictví jako růst historicky bezprecedentní.  Více se o tom nemluví, protože prioritou vládní koalice bylo zrušit regulační poplatky a výrazně potlačit přímou spoluúčast pacientů, která se dostala na nejnižší hladinu mezi evropskými státy. Připravilo to zdravotnictví o 4-5 mld.Kč ročně, takže na mzdy teď zdravotnictví zase nemá. Dle mého pohledu je to chyba, která bude dále zhoršovat nedostatek lékařů a sester.