Ing. Radka Maxová

  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.12.2015 12:52:54 - brain

Nejprve vás budu citovat, pak se zeptám

,,Ráda bych proto apelovala na MPSV a MŠMT, aby tato ministerstva začala vzájemně komunikovat a začala skutečně podporovat ty, kteří mají zájem na vzdělání svých dětí a nikoliv pouze jen na získání stále dalších a dalších sociálních dávek. A především propojili právo na dávky s povinností posílat děti do školky či školy a řádně se o ně starat.“
1, MPSV a MŠMT má na starost ČSSD. Myslíte, že svou roli nezvládá? Přece nemůže být tak obtížné se uvnitř jedné strany domluvit
2,Na jaké další povinnosti je třeba podle vás navázat sociální dávky tak, aby nebyly zneužívány jako dnes?
Přeji klidné svátky, prožité s rodinou a mnoho radosti do nového roku.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.12.2015 13:02:48 - Ing. Radka Maxová
 

Dobrý den,


za citací, kterou jste uvedl si stojím a je to jeden z mých cílů v oblasti sociální politiky na půdě Poslanecké sněmovny. Co se týká domluvy uvnitř jedné strany, tak musím odpovědět - ano někdy je to těžké. Všichni jsme prostě „jen“ lidé a je velmi složité najít konzensus a zároveň respektovat zákony, volební programy, koaliční rozhodnutí vlády, vlastní vůli a názor apod. Čímž ovšem nechci říct, že pro mě osobně je především MPSV jeden velký chaos a bohužel ČSSD se svým vedením nemá sil na to, aby vytvořila jednotnou strategii a koncepci, která by z tohoto ministerského kolosu vytvořila funkční jednotku. a upřímně, tato cesta povinnosti a práva není tou pravou, kterou by se ČSSD chtěla ubírat. Je lepší rozdávat bez kontroly a povinnosti něco státu odvádět. A s tím já nemůžu souhlasit a ani nikdy nebudu.


Jsem neustále propagátorkou zásady, že člověk má nejen práva, ale i povinnosti, tudíž zodpovědnost. Takže sociální dávky by měly reflektovat skutečně na to, jestli dotyčný občan usiluje o to najít si práci, jestli posílá děti do školy, platí jim obědy, jestli se snaží platit nájem, nepracuje na černo. V praktickém smyslu bych se velmi zasazovala např. o to, aby, když rodiče pobírají přídavek na dítě a další soc. dávky a dítě nemůže chodit na obědy, protože rodiče na ně údajně nemají, tak přídavky a zbytek peněz do zaplacení obědů by šlo rovnou do školní jídelny na obědy pro děti, neposíláš-li děti do školy, nechodíš s dětmi na pravidelné lékařské prohlídky, nemáš nárok na plnou výplatu soc. dávek. Zavedení tohoto systému u dětí se mi nyní zdá nejjednodušší. Pro dospělé je to komplikovanější, ale dle mě realizovatelné. Musí se začít se schválením veřejné služby. V současné době ho bohužel blokuje ČSSD ve sněmovně. Pro paní ministryni to není priorita, přitom mnoho starostů a Úřadů práce po tom volají. Jakmile toto bude schváleno, může se začít se změnou systému a výplaty dávek pro dospělé.

Radka Maxová