doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.01.2016 10:29:17 - Janáček P.

Historie

Jak byste z vašeho pohledu hodnotil minulost strany? Jaké momenty z dob komunismu odsuzujete, pokud se vůbec nějaké takové najdou? Co si myslíte o teorii o studeném ohni, o doznání Horákové, o invazi v roce 68.....A konečně, proč podle vás komunismus u nás padl?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.01.2016 22:23:59 - doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

Při poctivém hledání najdete velké okamžiky, ale i velké stíny v životě hnutí a politické strany, které se zrodily z naléhavé potřeby čelit kapitalismu, tedy systému, který je založen na sociální nespravedlnosti, na okrádání a vykořisťování chudých a na moci a nadvládě majetných a privilegovaných a který ohrožuje lidský svět drancováním zdrojů, zbrojením a válkami. Nejsem ale, pokud se obracíte právě na mne se svými otázkami, ani nechci být mentorem a vykladačem jediné správné pravdy, který by Vás měl poučovat o historii Československa, České republiky a o komunistickém hnutí. To, na co se ptáte, není na pár zjednodušujících vět. A odpověď Vám nemůže dát jen jeden člověk. Máte-li upřímný zájem dovědět se o tom, jaké dějiny skutečně byly a jsou a jaké bylo a je místo komunistického hnutí a konkrétních osobností v československých a českých dějinách, pak při hledání nezjednodušených odpovědí na své otázky brzy zjistíte, o jak nesmírně obsáhlé téma jde. Jen sociální zápasy období první republiky a osudy osobnostní v nich vydají na pěknou řádku knížek. Stejně tak boj na obranu republiky před nastupujícím fašismem, období protinacistického odboje a boje za osvobození a znovuobnovení republiky. Obdobně víc než čtyři desetiletí složitého poválečného vývoje. Ale i poslední čtvrtstoletí, rozbití Československé republiky, restaurace kapitalismu a vytváření nových sociálních přehrad už má své "letopisce". Spor o dějiny a místo konkrétních hnutí, stran a lidí v nich je dneska proto tak zuřivý a ve většině médií včetně takzvaných veřejnoprávních tak jednostranný a ideologicky podávaný, protože se spoléhá, že občan zápasící o vlastní existenci nemá čas na to, aby porovnával informace, názory a studoval fakta a rozsáhlou literaturu nebo prameny. Pamětníkem vnímajícím a na vlastní kůži zakoušejícím běh dějin mohu být a jsem až od šedesátých let, kdy jsem byl v srpnu 1968 aktivní ve stávkovém hnutí na tehdejší Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně, dnešní Masarykově univerzitě, a ve svém rodišti, Starém Městě. Komentováním hloupostí typu "studený oheň" nemíním ztrácet čas. Neztrácejte ho ani vy. Problematiku procesu Mileny Horákové, jejího odporu a aktivit proti poúnorovému vývoji a její justiční vraždy dostatečně popisují veřejně dostupné dokumenty a odborná literatura.
Chcete-li znát mé názory na historii a na vývoj československé a české společnosti, mé postoje, naleznete je v tom, co jsem dělal a v množství publikovaných věcí. V koncentrovanější podobě i v mých knížkách Hradba vzdoru, Prameny naděje a V proudu času. Jde-li Vám o poznání dokumentů vyjadřujících se k minulosti a současnosti, k tomu, oč se zajímáte, pak zkuste začít například na webu KSČM na stránce Důležité dokumenty k minulosti (https://www.kscm.cz/nase-strana/dulezite-dokumenty-k-minulosti)