Mgr. Karel Novotný, MBA, LL.M.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.03.2012 15:03:10 - Ferdinand

přímá volby prezidenta

Pane Novotný, jaký je Váš bnázor na přímou volbu prezidenta. Zaznamenal jsem, že máte v Ústeckém kraji jiný názor než vaše centrála v Lidovém domě ?
Jaký je Váš názor na přímou volbu hejtmanů nebo starostů?
Ferdinand Skočdopole

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.03.2012 10:57:31 - Mgr. Karel Novotný, MBA, LL.M.

Dobrý den

Myslím si, že "přímá volba prezidenta republiky" je tak trochu módní záležitost. Osobně se domnívám, že jsou daleko závažnější a vážnější problémy, či záležitosti, které se musí a mají se řešit. A hlavně - které trápí a sužují běžného občana.

Model přímé volby prezidenta republiky se hodí v těch demokraciích, kde má prezident republiky silnější kompetence, kde v "podstatě suplují " tyto kompetence - kompetence předsedy vlády. U nás, v našem demokratickém systému, je role prezidenta republiky více - méně symbolickou. Už od dob císaře pána (hlavně toho předposledního Františka Josefa blahé paměti) je hlava státu - císaře a později pana prezidenta brána jako taková modla, ke které se lid obrací, klaní se, čeká pomoc - jakoukoli. Velmi vtipně to myslím si, textově ztvárnil pan Nohavica ve své písničce "Pane prezidente". Čili stručně řečeno - od pana prezidenta jsou očekávány skutky vskutku heroické, možná lehce nadpřirozené, nadpozemské, neboli - neví-li si občan rady, "pan prezident to přeci vyřeší".

Nejsem horlivým zastáncem přímé volby, byť chápu důvody spoluobčanů, u nás v našich končinách máme zastupitelskou demokracii, tudíž v tomto našem systému demokracie, si lidé volí v demokratických volbách své zástupce - poslance, senátory, zastupitele a ti vykonávají dle svých kompetencí a pravomocí demokraticky vůli lidu - voličů, spoluobčanů.

Myslet si o tomto systému můžeme cokoli, ale je to prostě tak.

A ejhle najednou do tohoto systému nám vstupuje prvek přímé demokracie. Domnívám se, že kolem přímé volby prezidenta republiky bude mnoho povyku pro nic. Mnoho kandidátů se již dnes rojí v politických stranách i nepolitických hnutích. Nechci být škarohlídem, ale osobně se domnívám, že byť mi není lhostejné kdo stojí symbolicky (protože ono to tak skutečně je) v čele státu, měla by naše politická reprezentace na nejvyšší úrovni řešit podstatnější věci.

Stejně tak si myslím, že by v čele státu měla stát osoba vážená, a prezidenství by mělo být vyvrcholením životního a karierního života, nikoli jeho začátkem.

To, že má politická reprezentace jedné politické strany v rámci svého systému řízení jiný názor než ústředí je přeci zcela legitimní a normální. Jsme dospělý lidé a ti vyjadřují svobodně svoje názory a přesvědčení. Takže - ano, sociální demokraté v Ústeckém kraji mají jiný názor na výběr kandidátů pro prezidentskou volbu. Osobně si myslím, že by podněty měli vznikat zespodu - například od úrovně Okresních výkonných výborů strany, přes Krajské výkonné výbory strany až po Ústřední vrcholové orgány. Při vší úctě ke svým kolegům - nejvyšším činitelům naší strany, domnívám se, že postup, kterým vygenerovali dva možné kandidáty, není zrovna šťastným. 

Stejný názor jako na prezidentskou volbu mám i obdobný názor na přímou volbu hejtmanů a starostů či primátorů. Čili nejsem zastáncem přímé volby, neboť zastupitelská demokracie je založena na jiných principech demokracie. Asi by to chtělo delší diskusi, nicméně toto je můj svébytný názor.

A to se v důsledeku nezmiňuji ani o finanční náročnosti prezidentské volby, která bude stát několik stovek milionů korun. Dovedu si představit lepší a vhodnější využitelnost této "finanční transakce" - Vy ne ?

Hezký den

Karel Novotný