PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.01.2016 21:52:25 - Danu

Dnešní mobilizovatelná armáda vojáků dle branného zákona.

Přeji Vám dobrý večer,
početní stav vojáků AČR čítá zhruba 20 000 vojáků. Vezmu-li v potaz vojáky záložáky-vlastence, kteří prošli základní vojenskou službou ve zbrani v době ČSLA a kteří stále spadají pod branný zákon do 60 let, jak velkou početní armádu by jsme dokázali vytvořit z těchto záložáků v poměru s dnešním stavem vojáků v AČR ? Předem Vám velmi děkuji za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.01.2016 12:38:31 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Zkusme to spočítat aspoň “přes palec”. Ročníků, jimž ještě není šedesát, armádou ale stale prošly, jsou řádově tři desítky. I kdyby z nich byla  adekvátně zdravá jen půlka, dohromady to vydá pomalu milión. Někdejší system vojenských cvičení záložáků je však dávno ten tam. Vojenská technika se mezitím změnila. Teď musí být “interoperabilní” v rámci NATO. Země jí má jen pro nepoměrně menší ozbrojené síly. Úplně jiná je dnes i jejich struktura.  

Obranyschopnost země na bázi masové mobilizace je tak variantou, jíž si nemá cenu lhát do kapsy. “Pravdoláska” nás vyrabovala i na tomto poli. Obrana vlastní země jí netankuje. Degradovala nás na pucfleka válečných zločinů, masakrujících okolní svět. Tam se dá umírat jen v cizím hamižném zájmu. Nám z toho darebáctví nekápne ani žádná dividenda.

To, kvůli čemu máme armádu podle Ústavy, je dávno v prachu. Ta dnešní by prý ubránila leda jeden kraj a jen zhruba týden. To není z mé hlavy. Cituji khaki mozek, dekorovaný dnešními generálskými hvězdami.