Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.01.2016 18:44:10 - ehrenfrit

Máte to v krvi?

Doslova útočit na živnostníky a přitom ochranovat toky miliard do daňových rájů a divident společností ve stovkách miliard vám nevadí a čím to je?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.02.2016 15:21:21 - Andrej Babiš
 Dobrý den, věřte mi, že na živnostníky neútočím, jde jen demagogická a lživá vyjádření opozičních politiků, kteří se snaží takové nesmysly lidem namluvit, Naopak. Já se snažím narovnat trh, aby tady ti poctiví, kterých je většina, konečně mohli normálně pracovat a nemuseli trpět konkurencí, která neplatí daně a hraje tak za úplně jiných podmínek.

V otázce daňových rájů musíme rozlišovat dvě věci. Jedna je odchod dividend, čili zisku vytvořeného a zdaněného na území ČR, do země vlastníka. Ať je vlastník v ČR, v jiném státě EU nebo v daňovém ráji, výplata dividend je jeho právo, které mu není možno upírat. A znovu opakuji, dividendy jsou vypláceny ze zisku po zdanění.

Jiná věc je odlévání zisků formou nadhodnocených úroků, licenčních poplatků nebo plateb za služby plynoucích do daňových rájů. Tyto platby jsou v ČR nákladem, snižují tu základ daně a přitom nejsou v daňovém ráji zdaněny. S takovými transakcemi finanční správa bojuje, snaží se, aby odpovídaly skutečně poskytnutému plnění a aby měly ekonomický smysl. Je to problémem všech států světa, kterému se za uplynulé tři roky intenzivně věnovala jak OECD, tak EU. Zrovna před 14 dny Evropská komise zveřejnila balíček konkrétních návrhů, jak s daňovým plánováním velkých nadnárodních firem bojovat. Před měsícem jsme v OECD podepsali důležitou dohodu, na základě níž budeme s ostatními státy světa vyměňovat informace o velkých nadnárodních firmách, aby nad nimi byla větší kontrola.

Mějte se, AB