Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.02.2016 13:07:22 - D. Šach

Ochranný systém

Při cestě na oběd jsem slyšel zkoušku sirén a napadlo mě, jak vlastně bude probíhat vyhlašování stupňů ohrožení terorismem? Co znamenají pro nás? A budou probíhat také nějaké zkoušky? Možná by také stálo za úvahu obnovit brannou výchovu ve školách. Myslím, že málokdo ví, jak se v krizové situaci zachovat a jak třeba rozpoznat výstrahu před teroristickým útokem a třeba živelnou pohromou…

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.02.2016 11:26:42 - Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.
Stupně ohrožení slouží pro bezpečnostní či pořádkové složky pro zvýšená preventivní opatření. Nemusíte se zvlášť na takové věci připravovat nebo cvičit. Reálné riziko u nás je výrazně menší než v řadě situací, které považujeme za běžnou součást života, takže zejména doporučuji nepropadat zbytečné panice a nemyslet si třeba, že máme jako dobrou prevenci vidět policii všude. Například počet mrtvých z železničních přejezdů je u nás výrazně vyšší než počty mrtvých v důsledku terorismu, přesto nestojí u každého přejezdu policejní hlídka, ani nikdo nechystá opatření ve stylu přidělení policisty ke každému rídiči do auta, aby na něj dával při jízdě pozor. Jsou to přitom situace, kdy u nás reálném lidé o životy opakovaně přicházejí.
Jiří Zlatuška