Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.02.2016 13:08:20 - D. Šach

Ochranný systém

Při cestě na oběd jsem slyšel zkoušku sirén a napadlo mě, jak vlastně bude probíhat vyhlašování stupňů ohrožení terorismem? Co znamenají pro nás? A budou probíhat také nějaké zkoušky? Možná by také stálo za úvahu obnovit brannou výchovu ve školách. Myslím, že málokdo ví, jak se v krizové situaci zachovat a jak třeba rozpoznat výstrahu před teroristickým útokem a třeba živelnou pohromou…

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.02.2016 12:04:23 - Mgr. Jana Černochová
Vážený pane Šachu,

obávám se, že na Vaše dotazy zatím neexistují takto konkrétní odpovědi. Materiál, který schválila vláda, vnímám spíše jako určitý záměr, který by dle mých informací měl být ještě do poloviny letošního roku rozpracován (viz tisková zpráva Ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/vlada-schvalila-system-vyhlasovani-stupnu-ohrozeni-terorismem.aspx). Předpokládám, že vyhlašování jednotlivých stupňů by probíhalo obdobně, jako je tomu i u jiných krizových situací - (veřejnoprávní) média, veřejný rozhlas atd. Obecně se domnívám, že tento vládou navrhovaný systém nepředstavuje nic objevného a za daleko důležitější považuji, jak účinné a propracované jsou nástroje prevence teroristických útoků.

Co se týče připravenosti společnosti na krizové situace, jednoznačně by to měla být také priorita. Jsem si vědoma toho, že myšlenka obnovy branných cvičení ve školách je do určité míry bohužel zprofanována neblahými vzpomínkami na minulý režim, nicméně je třeba si přiznat, že všeobecné povědomí o tom, jak bychom se měli v případě ohrožení chovat, pokleslo a to není dobře. Právě kvůli vzpomínkám na minulost je třeba hledat nové formy, jak zejména mladší generaci vést nějakou přirozenou a zábavnou formou k tomu, aby se o tuto problematiku zajímala a aby se její znalosti v této oblasti prohloubily. Chtěla bych podotknout, že v tomto názoru nejsem sama a že o této otázce často vedeme diskusi i s ostatními kolegy na Výboru pro obranu, do které se snažím přicházet s mnoha různými podněty.

Jana Černochová