PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.02.2016 13:20:30 - Eduard Pytel

Kam mizi peníze daňových poplatníků ?

Máme nejvíce státních institucí (tedy úředníků) v Evropě, včetně policistů na hlavu, máme nejnepřehlednější daňový systém a systém zákonů, pro menšiny máme nejvíce neziskových organizací na světě! PRoč máme více státních úředníků a neziskovek více než velké země???

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.03.2016 0:35:55 - PhDr. Josef Skála, CSc.
 

K heslům, omílaným tak často, až jim leckdo skočil na špek, patří to o “přebujelé byrokracii” před rokem 1989. Dneska nás jen ta státní stojí šestkrát víc (míněno v přepočtu na změněný kurs koruny). Ta tehdejší přitom odpovídala i za řízení celé ekonomiky. Ta dnešní ji jen všelijak kibicuje.

U “neziskovek” k tomu přistupuje i další příznačný moment. Nejvíc peněz ze státní kasy teče do těch, co jsou tykadlem cizího zájmu proti našemu vlastnímu. To přitom bývá jen “nášup” k neméně voňavým sumičkám, které inkasují od svých zahraničních šéfů. Tím pozoruhodnější bývají jejich účetní závěrky. “Osobní výdaje” – platy a všelijaké honoráře a bonusy – se tu většinou rovnají 95–97 procentům celkových výdajů. Říká se tomu “občanská společnost”.

Kam mizí peníze daňových poplatníků? Do všelijakých tramvajenek za skoro dvě miliardy, tunelů pod Prahou za skoro 50 miliard, tlumočení pár schůzí EU za téměř miliardu atd. atp. Ti, co tu spískali privatizační převrat, to neudělali proto, aby snad na vítr tržních rizik vyhnali i sami sebe. Nadělili ho dolním deseti miliónům. Sobě vyhradili kohoutky k penězovodům z veřejných financí. S těmi zacházejí, jakoby to byl jejich kapitál. Zisky shrabují sami, ztráty a náklady rozepisují nám. I s úroky.

Chce to změnu. Docela zásadní. Kosmetické to už nespraví.