Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.03.2016 14:10:31 - Tedy99

uprchlíci v médiích

Na ČT 24 říkali, že podle nějakého průzkumu většina lidí, kteří se bojí nebo nesouhlasí s uprchlíky získávají informace z internetu. Podle mě to má dvě vysvětlení a zajímalo by mě, ke kterému se přikláníte.
1, Ostatní média nejsou objektivní, zatajují důležité informace a skutečný obrázek si lze udělat jen z nezávislých zdrojů na internetu
2, Je dost pochybných internetových serverů a stránek a pokud občané inklinují jen k nim, jejich pohled na uprchlíky je hodně zkreslený
A otázka na závěr. Má podle vás tento problém řešení?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.05.2016 9:58:47 - Mgr. Jana Černochová
 

Dobrý den,

domnívám se, že neexistuje jednoznačné vysvětlení. Zároveň si myslím, že stejně tak by se dalo říct, že i ti, kteří z uprchlické krize strach nemají, také většinově čerpají z internetu, ale třeba zase z jiných zdrojů. Internet obsahuje množství informací a rozličné spektrum informačních serverů, z nichž některé jsou tendenční více, jiné méně. Nejsem schopna posoudit, které servery většinově sledují ti, u kterých uprchlická vlna vyvolává obavy. Ale domnívám se, že není nutné hledat pouze vazbu mezi tím, co lidé čtou či sledují a jaké jsou jejich pocity. Strach a obavy z neznámého jsou přirozenou lidskou vlastností a mohou se v lidech přeci probouzet i při sledování televizních záběrů na imigranty, kteří např. prolamují hraniční bariéry nebo houfně procházejí krajinou. Zároveň si myslím, že při hledání nějakého objektivního pohledu by se člověk neměl zaměřovat pouze na jeden typ zdrojů, ale měl by si informace ověřovat, třídit a hledat nějaký průnik. Stále se zvyšující počet informačních zdrojů a zrychlující se proud informací s sebou nese riziko šíření poplašných zpráv, manipulací atp. Řešením je tedy podle mého názoru na všechny zdroje pohlížet kritickým rozumem a hledat další informačních zdroje.

Jana Černochová