PhDr. Zdeněk Soukup

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.04.2016 15:15:23 - Kamil z Prahy 5

cenzura v Číně

Proč, když je Čína tak mocná a ekonomicky se jí daří, musí v zemi fungovat tvrdá cenzura? Čeho se režim bojí? Myslíte, že kdyby tam cenzura nefungovala, komunismus by tam padl?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.04.2016 5:22:56 - PhDr. Zdeněk Soukup
Já nejsem odborník na současné poměry v Číně. Nevím také, zde tam mají tvrdou cenzuru. Nicméně zdá se mi, že mluvit dnes o Číně jako o komunistické zemi je stejné, jako považovat Velkou Británii za absolutistickou monarchii. Čína se dnes rozvíjí jenom proto, že tam vládnou tvrdší podmínky tržní ekonomiky, než kdekoliv jinde na světě. Z logiky společenského vývoje tam právě tyto podmínky musí vést k uvolnění poměrů ve společenských vztazích, k demokratizaci vnitřních poměrů. Tento proces zřejmě probíhá. Ze setkání s čínskými turisty, kterých je dnes plná Praha, nemám pocit, že by to byli lidé nesvobodní. Vývoj v Číně nesporně povede od současné vlády jakési postkomunistické oligarchie ke standardnímu parlamentnímu systému; pochopitelně, s prvky autoritářství. To je ukotveno v tradicích zemí dálného Východu.