Ing. Miroslav Kalousek

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.12.2010 23:50:07 - Zdenda

Projekt dluhopisy pro domácnosti

Dobrý večer pane Kalousku, váš nápad se státními dluhopisy pro české domácnosti se mi líbí, ale co se stane s hodnotou těchhle dluhopisů, až se k moci dostane zase jednou ČSSD třeba i s komunisty?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.12.2010 13:02:08 - Ing. Miroslav Kalousek
Projektem dluhopisy pro domácnosti se právě posílí rozpočtová odpovědnost vlád. Pokud by případná vláda socialistů s komunisty vytvářela vysoké deficity, musela by je pokrýt zvýšenou emisí dluhopisů, zvýšilo by se tak riziko nesplacení a domácnosti i ostatní investoři by postupně ztratili o české dluhopisy zájem. Jinak hodnota dluhopisu po emisi se měnit nebude, protože s dluhopisy se nebude moci obchodovat na sekundárním trhu. Půjde čistě o finanční vztah státu a konkrétního občana, bez možnosti převoditelnosti. Stát se zavazuje, že v daný termín vyplatí zpět jistinu, tj, veškeré prostředky, za které občan dluhopisy nakoupil, navýšenou o úrokový výnos. Z hlediska povinnosti státu dostát svým závazkům mají tyto dluhopisy stejné postavení jako dluhopisy určené pro velké investory a je nemyslitelné, aby stát tyto závazky neuhradil anebo jakkoliv manipuloval s jejich hodnotou v neprospěch občanů.