PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.04.2016 10:20:25 - Fannyx

Dotaz

Hezký den pane doktore. Leží mně v hlavě jedna věc. Jsem volič pana Zemana, s řadou jeho názorů souhlasím ale nevím, co si myslet k jeho výroku v roce 2015 v USA , kdy na výroční konferenci AIPACui prohlásil " Všichni jsme Židé, spojme se proti terorismu". Jak to chápat? Je to nadsázka ? Děkuji za odpověd!

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.04.2016 18:08:32 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Když se J. F. Kennedy dostavil do Berlína a řečnil u tamní zdi, dělící tehdy obě jeho části, nechal si zatleskat i za "Ich bin ein Berliner". Pan prezident se možná pokusil o analogii. Hlavně však nepochybně docenil, jak vlivnou silou AIPAC je - na koberec tam chodí i skoro každý kandidát na prezidenta USA. Miloš Zeman má k oběma stranám konfliktu na Blízkém východě poměr značně "asymetrický" dlouhodobě. Pro mne je směrodatnější kritická vlna, sílící vůči politice Tel Avivu v osvícené židovské komunity. Mrtvého brouka totiž nehází ani vůči teroru, jejž se dopouští židovský stát. 

Problém má ovšem i jiný rozměr. Paktovat se veřejně s verbeží, pyšnou na fašistický rodokmen, bylo v Evropě tabu 70 let. Od teroristického převratu v Kyjevě už to neplatí. Podobné síly se berou na milost i v Pobaltí, do značné míry v Chorvatsku i leckde jinde. Tohle je naopak vlna, k níž může jen sotva mlčet jak Izrael, tak diaspora. 

Miloš Zeman navštívil oslavy osvobození v Moskvě i v Pekingu - na rozdíl od téměř všech západních státníků. Jednoznačně se staví i proti "přepisování dějin" k obrazu nacistických zombie. "Pravdoláska" ho za to bere útokem. Zkouší na něj poštvat i Velkého bratra. Tady se Izrael a židovská komunita nabízejí jako přirozený spojenec. Že výroky, z nichž citujete, míří i za tímto cílem, je nanejvýš pravděpodobné. 

Leckdo v nich hledá i deklaraci etnické spřízněnosti. Takové debaty mám za příliš nedůstojné na to, abych se jich účastnil byť jediným slovem. Tím víc mne zajímá samo jádro výzvy: spojit síly proti terorismu. Rusku se to kolem syrské krize očividně daří. A to je nový a velice důležitý moment, jejž stojí za to dál rozvíjet. Za uši totiž dává i rusofobní žumpě nad Vltavou.