Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.04.2016 18:34:27 - loucny

hlasování po staru

Prý do asi března 2017 se může hlasovat v eu po staru, tzn. hlas čr by měl větší váhu a kvoty by snad neprošly?Požádá o to naše vláda?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.04.2016 15:38:16 - Radek Rozvoral
Dobrý den. Před podepsáním Lisabonské smlouvy se v Radě EU hlasovalo v tzv. kvalifikované většině systémem trojí většiny, což bylo definované počtem států (minimálně 15), jejich váženými hlasy (minimálně 260 hlasů z 352, což je 74%) a podílem obyvatelstva, který na EU představují (minimálně 62%). Tento systém se ale nehodil velkým a tím pádem silnějším státům, které si ho pro sebe Lisabonskou smlouvou zjednodušily, aby mohly menším státům diktovat své požadavky. A tak se systémem dvojí většiny, podle kterého se hlasuje nyní opustilo kritérium tzv. vážených hlasů a nyní pro přijetí rozhodnutí Rady EU kvalifikovanou většinou stačí podpora 55% členských států, které musí zároveň představovat alespoň 65% populace EU. Dále je přípustná tzv. blokační menšina, kterou musí tvořit nejméně čtyři členské státy, které zastupují více než 35% obyvatelstva EU. Podle tohoto nového systému se hlasuje od 1.11.2014, ale je možné, jak správně píšete požádat do 31.3.2017 o to, aby se hlasovalo podle starého systému tzv. trojí většiny. Podle starého systému by hlas ČR neměl samostatně výšší váhu, ale pro prosazení čehokoli to bylo určitě složitější. Naše vláda o složitější způsob zcela určitě nepožádá, jelikož si nebude chtít dělat problémy a nechá se bez mrknutí oka přehlasovat a pak bude říkat, že za to nemůže, ale neudělá nic proto, aby se diktátu Bruselu bránila.
Hezký den přeji.