Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.04.2016 19:12:42 - Rimek

Vystoupení členského státu z EU

Dobrý den, vážený pane Babiši !
Mohl byste mi, prosím, vysvětlit mechanizmus vystoupení členského státu z Evropské unie ?
Jaké jsou legislativní kroky, délka celého procesu vystoupení atd.
Děkuji Vám předem za odpověď a přeji Vám i celé rodině pevné zdraví.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.04.2016 11:52:37 - Andrej Babiš
 Zdravím pane Rimek a děkuji za váš dotaz a vaše přání, potěšil jste mě. Požádal jsem odbor MF, která se zabývá záležitostmi EU, níže vám posílám popis mechanismu vysvětlený na příkladu Brexitu. Mějte se dobře, AB

 ·         Vystoupení členského státu z Evropské unie je možné na základě článku 50 Smlouvy o Evropské unii. Níže je celý proces vysvětlen na příkladu Velké Británie.

 ·         V případě, že referendum o setrvání Velké Británie v EU, které se bude konat 23. června 2016, skončí výsledkem „ano, vystupme z EU“, požádá britská vláda o aktivaci zmíněného článku 50, čímž se spustí dvouleté vyjednávání o vystoupení, jehož výsledkem bude nová právní úprava vztahů mezi Velkou Británií a EU.

Proces vystoupení krok za krokem:

o   Velká Británie oznámí svůj záměr vystoupit z EU Evropské radě. S ohledem na pokyny Evropské rady Unie (jménem unie bude vyjednávat Komise) sjedná a uzavře s Velkou Británií dohodu o podmínkách jejího vystoupení, s přihlédnutím k rámci jejích budoucích vztahů s Unií. Tato dohoda se sjednává v souladu s čl. 218 odst. 3 Smlouvy o fungování Evropské unie. Jménem Unie ji uzavře Rada (ministři členských států), která ji bude schvalovat kvalifikovanou většinou (Velká Británie nehlasuje) po obdržení souhlasu Evropského parlamentu.

o   Pokud se během dvouleté lhůty stanovené článkem 50 Smlouvy o Evropské unii Velké Británii nepodaří dosáhnout dohody s EU a pokud některý členský stát nebude souhlasit s prodloužením této lhůty, odejde Velká Británie bez jakýchkoli bezprostředních náhrad (např. nebude moct obchodovat na preferenční bázi se státy EU a se státy Sdružení volného obchodu, britští občané by nemohli žít a pracovat v Evropě nebo např. britští turisté by nemohli volně cestovat po území EU). S ohledem na obchodní vazby Velké Británie na EU by to mohlo znamenat velké problémy, protože na zboží dovezené z Velké Británie by se např. vztahovala aplikovala cla dle pravidel Světové obchodní organizace (tj. horší podmínky než v rámci EU) a tudíž by zboží dovezené z Velké Británie mohlo být v některých oblastech cenově nekonkurenceschopné (výrazně dražší). Pokles poptávky by samozřejmě negativně ovlivnil britské firmy a zaměstnanost.

·         Odchod z EU znamená pro Velkou Británii také nutnost sjednat si nové obchodní a jiné dohody se třetími státy (nečlenské země EU, např. USA).

·         Nejistota během celého vyjednávacího procesu by mohla mít vliv na finanční trhy, investice, hodnotu libry a v důsledku toho dopad na širší ekonomiku a zaměstnanost ve Velké Británii.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE