PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.04.2016 23:42:20 - Drozdar

Znáš cestu?

Už nás z toho více než čtvrtstoletí v hlubokém předklonu před kapitálem opravdu bolí záda. Myslíš si, že již za tu dobu bylo dost loupeží za bílého dne, bezdomovců a válek k tomu, abychom se mohli konečně napřímit? Nebojíš se těch, kterým ten předklon vyhovuje? Jsi si jist, že znáš cestu, kterou nás povedeš?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.04.2016 16:24:41 - PhDr. Josef Skála, CSc.
 

Ta záda bolí jen toho, kdo si hujerský předklon nechá vnutit. To zřejmě, soudě podle tóniny otázky, není ani Tvůj případ. Napřímit se však musíme i kolektivně, plně souhlasím. Ti, komu předklon vyhovuje, hrají přesilovku –mocenskou, finanční i mediální. Neštítí se ani špinavostí a podpásovek. Možnosti jsou však jen dvě: buď to vzdát, anebo risknout scénář, za nějž se nebudeme červenat.  

Ještě nedávno by to možná byla ztracená varta. Dneska si to už nemyslím. Těch, kdo mají lží a zlodějin plné zuby, je většina. Roste napříč spektrem názorů na vše ostatní. Roste i napříč příjmovou a majetkovou vertikálou. My, čeští komunisté, nejsme dědici náměsíčné sekty. Z duše miliónů jsme to uměli už za „tatíčka“, po Mnichově, za okupace, natož po osvobození. Ta šance je tu znovu. Alternovat za nás nemá kdo.

Kudy z dnešní mizérie, budeme hledat cestou, o níž je demokracie doopravdy. Apelem na plebejský zájem – každý zvlášť i jeho společný jmenovatel.   Politikou, jíž dostane tvar a sílu, které si mamon a erár už ignorovat netroufnou. Z nebe nám nespadne. Chce to iniciativu, schopnou obnažit a zmapovat podstatu, a ne až následky následků. Přetavit ji do hesel, cílů a požadavků, které ji odhalí většině – a s ní i cestu, jak nezůstat jen na bidýlku. Vymakanou „cestovní mapu“, jíž nechybí „tah na branku“…                 

Témata, z nichž se bude skládat, nám přihrává sama kleptokracie. Kdo nezná Marxe jen „z rychlíku“, má po ruce i manuál, jak na ně. Takových lidí je víc – a už je také svrbí ruce. Nejsi i jeden z nich? Jdeš do toho s námi?