Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.04.2016 10:28:59 - qwer

Sankce

Francie se shodla na zrušení sankcí. Měli bychom ji následovat, nebo mají podle vás sankce stále nějaký význam? A měly vůbec nějaký?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.05.2016 10:08:21 - Ing. František Laudát
Dokud jsem neuviděl, nevěřil jsem. Také jsem byl skeptický, jak mohou sankce reálně fungovat. V polovině ledna jsem byl v podnikatelské misi ministra Mládka v Iránu. Vůči němu byly zavedeny dlouhodobé a rozsáhlé sankce. Země mi připomínala Československo před listopadem 89 – vybydlená, investičně hladová, žijící z podstaty. Sice něco málo, asi přes Emiráty, nakoupili, ale celkově to ekonomiku nezměnilo. Byli jsme tam přesně v den, kdy se začaly sankce omezovat. Uvolnění bylo cítit velmi silně. Proto si myslím, že sankce vůči Rusku jsou na místě a pokud alespoň nepřestanou s válkou na východní Ukrajině, neměly by být odvolány. Rusko má dnes hlubokou ekonomickou krizi kvůli levné ropě a sankce tuto krizi určitě ovlivňují. Francie mě překvapila, když nepředala Rusku postavené válečné lodě, teď mě překvapila podruhé. Nemohu říci, že pozitivně. Je mně líto, že Rusko opět vsadilo na sílu a strach. Chvíli to může fungovat, ale dlouhodobě na své zahraniční politice prodělá. Je to škoda, přál bych běžným Rusům, aby se měli stejně dobře, jako rozvinuté země. Putin je krmí falešnou hrdostí, ale ta z Ruska špičkovou zemi nevytvoří. Naopak.