prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.11.2018 18:29:00

„Hodinoví vnuci“ dělají radost stále více seniorům

„Hodinoví vnuci“ dělají radost stále více seniorům

Projekt náhradních vnoučat, která zpříjemňují život seniorům, se stále rozšiřuje. Přibývá středoškoláků, kteří do domovů docházejí číst, povídat si nebo chodit na procházky.

 Senioři se nyní mohou těšit i na předškoláky, projekt, který podporuje Moravskoslezský kraj, se rozšíří o „Hodinového vnoučka“.

Záštitu nad originálním projektem převzal hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. „Tento báječný projekt představuje skvělé a přirozené mezigenerační propojení. A nejen to. Mladí lidé se už na školách učí chápat pojem společenské odpovědnosti. Mám radost ze středoškoláků, kteří jsou ochotní obětovat svůj volný čas a zajít si třeba jen tak poklábosit se starším člověkem, který by byl jinak celé dny sám. Tomu opravdu tleskám,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Od svého vzniku v roce 2015 se projekt rozšiřuje. Za seniory budou od března příštího roku docházet i děti základních a mateřských škol nebo vysokoškoláci. Spolupráce se rozšířila i na kluby seniorů. „Daří se nám něco, co jde jinde v republice jen opravdu velmi obtížně. Do projektu se zapojují i mladší senioři, kteří navštěvují ty starší, třeba osmdesátileté babičky a dědečky. Nejčastěji jim čtou, nebo si jen tak povídají a společně vzpomínají. V Bohumíně se už zapojilo 20 seniorek a já bych byl moc rád, kdyby se k nim přidali další a potěšily ty, kteří už jsou na samém sklonku života,“ řekl autor a koordinátor projektu Ivan Sekanina.

Dnes se na krajském úřadě sešli účastníci projektů Hodinový vnuk a Počteníčko s babičkou, aby mohli sdílet své zkušenosti a zážitky. Také jim osobně poděkoval náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil. „Je skvělé setkat se s lidmi, kteří nejsou lhostejní ke svému okolí. Pro středoškoláky je hodinka strávená v domově při povídání s nějakou babičkou jen malinkou částí všedního dne. Ale pro seniora, který je většinu dne sám, je to neskutečný svátek, na který se těší a kterého si velmi váží. Děkuji všem mladým lidem za jejich zájem a ochotu věnovat část svého volného času osamělým lidem,“ řekl náměstek hejtmana kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a dodal, že stejně tak patří poděkování seniorům, kteří v rámci projektu Počteníčko s babičkou docházejí za dětmi do nemocnice.

Projekt Hodinový vnuk vznikl v roce 2015 v Bohumíně, kdy do domovů pro seniory a domovů s pečovatelskou službou začali docházet studenti dvou středních škol - Gymnázia Františka Živného a Střední školy Bohumín. Aktuálně je zapojeno 30 středoškoláků z Ostravy a Bohumína, k projektu se zapojili v Praze i další studenti z pěti pražských středních škol.

V Moravskoslezském kraji jsou zapojeni studenti z Gymnázia Františka Živného Bohumín, Střední školy Bohumín, Matičního gymnázia Ostrava a Bezpečnostně právní akademie Ostrava. V Ostravě chodí studenti do Domova pro seniory Slunečnice v Ostravě- Porubě a do Domu s pečovatelskou službou Horymírova v Ostravě- Zábřehu. V Bohumíně do tří domovů pro seniory: Cesmína, Domov Jistoty a Domov pokojného stáří sv. Františka.

Počteníčko s babičkou funguje od roku 2012, aktuálně ve čtyřech krajích. Celkově je zapojeno je 80 seniorů a seniorek, v Moravskoslezském kraji se jedná o 13 „čtecích babiček a dědečků“, kteří pravidelně chodí na dětské oddělení do Vítkovické nemocnice Ostrava. Každý den včetně sobot a nedělí si s dětmi hrají, povídají si a čtou jim. Děti tak mají během pobytu v nemocnici rozptýlení, ale také možnost setkat se s těmi, kteří jim mohou vyprávět o tom, jak vypadal život před několika desítkami let nebo například sdílet své vzpomínky na světovou válku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama