prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.03.2021 12:18:00

Během pandemie se přínos hasičů pro společnost ještě více potvrdil

Během pandemie se přínos hasičů pro společnost ještě více potvrdil

Moravskoslezští hasiči dostanou od kraje nové vybavení i příspěvky na opravy hasičských stanic.

Moravskoslezský kraj opět významně přispěje na vybavení hasičů i na rekonstrukce hasičských stanic. Krajský Hasičský záchranný sbor (HZS MSK) tak obdrží majetek či finance v celkové výši přes 37 milionů. Dalších skoro 5 milionů krajští zastupitelé schválili pro dobrovolné hasiče.

„Hasiči jsou nepostradatelní při zajišťování bezpečnosti obyvatel kraje. A během pandemie se jejich přínos pro společnost ještě více potvrdil. Proto je nutné, aby měli pro svou činnost kvalitní vybavení. Nejmodernější technická zařízení mohou výrazně zvýšit efektivitů zásahů. Kraj proto přispěje 15 a půl milionu na čtyři nové cisternové stříkačky a další potřebné technické prostředky. Nikdo by si přece nepřál, aby hasiči pracovali a často i zachraňovali lidské životy se zastaralou technikou,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a dodal, že kraj hasičům také přispěje 3,6 milionu korun na pořízení dieselagregátů pro nouzové dodávky elektrické energie.

Moravskosleszký kraj pořídil hasičskému sboru také zvedací tlakové vaky potřebné při vyprošťovacích akcích, dekontaminační sprchu s bazénem a prostředky využívané i v boji s koronavirem. „V posledních týdnech byli naši hasiči důležití při rozvozu vakcín po celém regionu. Rozvezli tisícovky dávek v nově pořízených kompresorových chladničkách s interními teploměry,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák a doplnil, že krajské prostředky šly i na obnovu IT vybavení v moravkoslezském Intergovaném bezpečnostním centru. Na tyto účely bylo v krajském rozpočtu stejně jako v předchozích letech vyčleněno 5 milionů korun. Krajští zastupitelé pak pro HZS MSK ještě schválili příspěvek 12 a půl milionu korun na rekonstrukce hasičských stanic.

Profesionálním hasičům v činnosti významně pomáhají také dobrovolní hasiči. Krajské sdružení má zhruba 25 tisíc členů organizovaných ve 440 sborech dobrovolných hasičů. Krajské 3 miliony korun dobrovolní hasiči využijí na financování odborné přípravy, volnočasové aktivity pro děti, preventivně výchovnou činnost i na údržbu historické hasičské techniky a udržování hasičských tradic. Tyto prostředky obdrží Krajské sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

Zastupitelstvo Moravskoslezského kraje také odsouhlasilo darování 31 zdravotnických batohů a 30 speciálních obleků pro zásahy ve vodě celkem za 1,85 milionu korun. Vyjmenované záchranářské pomůcky kraj věnoval jednotkám sboru dobrovolných hasičů prostřednictvím 41 vybraných obcí, ve kterých dobrovolní hasiči působí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama