prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.11.2018 20:57:00

Chytrá soutěž už v kraji zachránila lidské životy

Chytrá soutěž už v kraji zachránila lidské životy

Telemedicínské měření na dálku je jedním z „chytrých projektů“, které se realizovaly díky podpoře Moravskoslezského kraje.

Zjištěné hodnoty tohoto měření přivolají v případě potřeby lékařskou pomoc, známe případy, kdy byl dokonce zachráněn lidský život. Chytrá řešení tak v provozu obstála, kraj bude v jejich podpoře pokračovat.

Telemedicínské měření bylo jedním z projektů, které byly nejlépe vyhodnoceny v soutěži o nejlepší chytrá řešení, kterou v loňském roce organizoval Moravskoslezský kraj. Na realizaci nejlepších šesti projektů kraj přispěl celkovou částkou 2 a půl milionu korun. Loňský vítěz soutěže - Národní dohledové centrum Ústavu vývoje a klinických aplikací nasadilo 47 přístrojů, které na dálku měří zdravotní stav pacientů ve třech sociálních zařízeních v kraji. Je sledováno 228 uživatelů, aniž by byla potřebná jejich návštěva nemocnice nebo lékaře. Díky tomu se nejen zvýší pohodlí uživatelů, ale také se sníží počet převozů sanitními vozy.

„Byli jsme zvědaví, jak senioři na tuto technickou vymoženost zareagují. Měli jsme dokonce obavy, zda na telemedicínu přistoupí. Nakonec se ukázalo, že pacienti měření takzvaně na dálku vítají. Lékaři mají data o pacientech okamžitě k dispozici a jsou upozorněni na jejich zhoršený stav přes internetový portál. Mohou tak pružně reagovat, například úpravou medikace, popřípadě výjezdem za pacientem,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a doplnil, že za dobu fungování naměřily telemedicínské sety u pacientů přes 1200 alarmujících hodnot.

„Telemedicína už dokonce několikrát zachránila lidský život. Při běžném pravidelném měření se například ukázalo, že paní v Domově Příbor měla několikanásobně vyšší hodnotu glykémie. Na základě toho za ní takto na dálku vyslal lékař sanitku a pacientka byla hospitalizována v nemocnici. V příštím roce proto tyto sety, které na dálku měří například také teplotu, okysličení krve, EKG nebo třeba plicní ventilaci, nasadíme i v dalších domovech. Senioři se budou cítit bezpečněji, jejich stav bude pravidelně monitorovaný,“ dodal hejtman kraje Ivo Vondrák.

V loňské soutěži byly úspěšné i projekty vyřizování dokladů přes internet nebo dobíjecí stanice pro elektromobily. „Podpořili jsme rozjezd nejzajímavějších chytrých projektů a ukázalo se, že lidé na ně čekali. Moderní technologie nám umožňují mít život jednodušší a pohodlnější. Zpětná vazba od uživatelů i data o využití chytrých projektů hovoří za vše. Jejich zavádění proto budeme rozšiřovat,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro chytrý region Jakub Unucka.

Jedním z dalších úspěchů loňské soutěže byl projekt z oblasti čisté mobility. Deset nabíjecích stanic nainstalovala v kraji společnost Elektro-projekce. Nejvíc vytížené jsou ty v Novém Jičíně a Frenštátě pod Radhoštěm. Jednu rychlonabíjecí stanici na principu EV Smart, která dobije auto v řádu desítek minut, zprovoznila společnost CDS Cars v Karviné. Nabíječek využilo k dnešnímu dni přes 500 elektromobilistů. Všechna nabíjení jsou do konce roku 2018 pro uživatele elektromobilů zdarma. Celkově se už využilo kolem pěti tisíc kilowatthodin elektřiny, což je úspora osmi tun oxidu uhličitého. V roce 2019 Moravskoslezský kraj podpoří výstavbu dalších dvaceti stanic.

„Podporou elektromobility chceme lidi naučit, že existuje i jiná možnost, než jezdit na naftu nebo na benzín. Je to mezistupeň a příprava na přechod na vodíkovou dopravu. Právě ve vodíku a jeho šetrnosti k životnímu prostředí je budoucnost, ke které Moravskoslezský kraj směřuje,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka a doplnil: „Loňská soutěž má své hmatatelné výsledky. V Moravskoslezském kraji je spousta talentovaných a odvážných lidí se zajímavými nápady. Chceme potvrdit, že si titul Smart region stále zasloužíme, takže chystáme další programy na podporu inovačních technologií a start-upů. Těším se na všechny smělé nápady a věřím, že se opět najdou takové, které bude stát za to podpořit a dotáhnout jejich realizaci.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama