prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.06.2020 11:17:00

Dobře nastartovaný cestovní ruch je pro rozvoj regionu velmi důležitý

Dobře nastartovaný cestovní ruch je pro rozvoj regionu velmi důležitý

Atraktivity zdarma prodlouží turistickou sezónu v kraji až do října.

Několik desítek turistických atraktivit bude v Moravskoslezském kraji v září a říjnu zdarma. Umožní to nový dotační program, jehož cílem je nalákat do regionu turisty, prodloužit turistickou sezónu a tím oživit cestovní ruch, který v souvislosti s pandemií koronaviru ochromila vládní nařízení. Kraj na tento program vyčlenil 60 milionů korun.

„Dobře nastartovaný cestovní ruch je pro rozvoj regionu velmi důležitý. Turisté u nás utrácejí nemalé prostředky, což je důležité hlavně pro fungování malých a středních firem v regionu. To, že koronavirus turismus na čtvrt roku paralyzoval, může mnohým podnikatelům způsobit existenční problémy,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a upřesnil, že v roce 2019 v kraji turisté utratili 10,2 miliardy korun. Kraj jich navštívilo 2,9 milionu, v hromadných ubytovacích zařízeních jich nocovalo více než milion, což pro Moravskoslezský kraj znamená tříprocentní nárůst návštěvnosti.

„Je nám jasné, že rok 2020 bude mít výsledky návštěvnosti nižší, než jak jsme byli zvyklí. Tříměsíční výpadek turismu se také zásadně ukáže na financích. Máme odhady, že koronavirus způsobí v příjmech pro podnikatele ztráty přes 5 a půl miliardy korun, ve veřejných rozpočtech očekáváme propad o 2,33 miliardy. Také hrozí, že o práci přijde 3100 lidí. To jsou důvody, proč chceme cestovní ruch významně podpořit,“ vysvětlil hejtman kraje Ivo Vondrák. Větší zájem o atraktivity přinese také zvýšení poptávky po službách hotelů a penzionů, restaurací, dopravy a dalších atrakcí.

Provozovatelé hradů, zámků, galerií, muzeí a dalších turistických atraktivit z regionu budou moci od 2. července žádat o dotaci, díky které nebudou turisté v září a říjnu platit vstupné. Tyto finance pokryje právě příspěvek od kraje. „Výši příspěvků pro provozovatele jednotlivých atraktivit určí jejich tržby ze vstupného z minulého roku. Necháme si předložit tržby za září a říjen roku 2019 a tuto částku navýšíme o 15 procent. Tento bonus je určený na pokrytí zvýšených nákladů na mzdy a zvýšené hygienické požadavky a je také takovou motivací,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška s tím, že v případě malých atraktivit s tržbami do 55 tisíc korun bude bonus 30 procent. Takto kraj rozdělí až 60 milionů korun.

Vstupné zdarma nabídnou také příspěvkové organizace kraje. „V září a říjnu budou lidé moci navštívit zdarma Hrad Hukvaldy, Hrad Sovinec, Zámek Bruntál, Archeopark v Chotěbuz, Kosárnu Karlovice, Muzeum Šipka a spoustu dalších. Dalším lákadlem pro turisty by mohl být projekt Otevřené chrámy, který opět veřejnosti zpřístupní sakrální památky v době mimo konání bohoslužeb, a který kraj opět podpořil,“ sdělil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo. 

Do programu se mohou přihlásit provozovatelé technických, historických, kulturních nebo přírodních turistických atraktivit. Dotace není určená pro služby jako půjčovny kol, koloběžek či lodí, na jízdné a lanovky ani na sportovně-rekreační aktivity jako jsou bobové dráhy či koupaliště. Příjemce dotace se zaváže k provozování atraktivity v září a říjnu s otevírací dobou v minimálně stejném rozsahu jako v září a říjnu roku 2019. Krajský úřad bude žádosti o dotace přijímat od 2. do 12. července, další podrobnosti jsou ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama