prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.07.2019 19:58:00

Hutní podnik se musí chovat také jako dobrý soused

Hutní podnik se musí chovat také jako dobrý soused

Vyjádření hejtmana MSK Ivo Vondráka ke znečišťování ostravských obvodů ze skládky uhlí společnosti Liberty Ostrava.

Považuji za nepřijatelné, aby skládka uhlí takto otravovala obyvatelům Radvanic a Bartovic život. Neinvestujeme miliardy korun do výměny kotlů, abychom pak přihlíželi něčemu takovému. Byť kontroly, které na skládce provádějí hygienici, Česká inspekce životního prostředí, krajský úřad a další instituce, ukazují, že huť plní a dodržuje všechna nařízení a limity, nelze tvrdit, že je všechno v pořádku a nechat to tak být. Je nutné, aby se hutní podnik choval nejen jako dobrý investor a zaměstnavatel, ale také jako dobrý soused. A jako dobrý soused by měl dělat i něco navíc, než mu ukládá zákon.

Budu jednat s novými vlastníky ostravské huti, společností Liberty, o uzavření dobrovolné dohody s Moravskoslezským krajem, ve které by byla zakotvena další konkrétní opatření, která podnik udělá nad rámec českých zákonů a evropské legislativy k tomu, aby uskladněné uhlí a manipulace s ním tolik nezatěžovala životní prostředí.

Krajský úřad Moravskoslezského kraje pravidelně přezkoumává závazné podmínky integrovaných povolení pro hutě. Kontroluje, zda hutní provozy skutečně při výrobě koksu, surového železa, aglomerátu, oceli a dalších produktů využívají nejlepší dostupnou techniku. Ta rozhodnutí rozhodně neleží u ledu  a jsou stále živá, je možné do nich zapracovat další nová opatření.

Vyzývám proto odborníky i laickou veřejnost k diskusi na toto téma. Také krajský úřad je otevřený a připraven do integrovaného povolení zapracovat další nové podmínky, které budou konkrétní, účinné a hlavně vymahatelné.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama