prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.06.2017 19:50:00

Je nutné vytvořit nové prostory pro rozvoj kultury a umění

Je nutné vytvořit nové prostory pro rozvoj kultury a umění

Společně zaplatit a společně postavit tři významné stavby v oblasti kultury chtějí Moravskoslezský kraj a město Ostrava za výrazné podpory Ministerstva kultury.

Krajské zastupitelstvo řeklo ano uzavření tří memorand o spolupráci při přípravě a realizaci novostavby Moravskoslezské vědecké knihovny, nového koncertního sálu při Domu kultury města Ostravy a přístavbě Galerie výtvarného umění v Ostravě.

„Moravskoslezský kraj i město Ostrava bezpochyby tyto objekty potřebují. Je nutné vytvořit nové, moderní a architektonicky zajímavé prostory pro rozvoj kultury a umění, jež jsou nezastupitelné v profesním a osobnostním růstu lidí, a posílit tak image významného kulturního centra v České republice. Jde ale zároveň o velmi nákladné projekty. Proto jsme se dohodli, že bez ohledu na zřizovatelské role, bychom se na jejich realizaci měli podílet společně, včetně státu, zastoupeným Ministerstvem kultury,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Dodal, že Moravskoslezský kraj už založil speciální Fond pro financování strategických projektů, do kterého bude vkládat úspory. „Finance z tohoto fondu pak využijeme právě na tyto velké investiční akce. Letos jsme do něj vložili z loňského přebytku hospodaření prvních sto milionů korun,“ upřesnil hejtman Ivo Vondrák.

U novostavby Moravskoslezské vědecké knihovny, která je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje a v současnosti spravuje přes milion svazků, počítá připravované memorandum o spolupráci s tím, že kraj a Ostrava investují na realizaci projektu po 150 milionech a Ministerstvo kultury přidá 800 milionů korun. Ty přislíbil ministr kultury Daniel Herman.

„Projektová dokumentace ‚Černé kostky‛ v současnosti již nesplňuje požadavky pro vydání stavebního povolení. Z krajského rozpočtu na letošní rok jsme proto vyčlenili 10 milionů korun na posouzení stávající přípravy výstavby knihovny - jde o projekt architektů Kuby a Pilaře – a na jeho upgrade či nalezení jiného optimálního řešení pro vybudování nové knihovny. Na všem se již intenzivně pracuje a ve druhé polovině tohoto roku chceme mít minimálně jasno v tom, jakou cestou se vydáme,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu Lukáš Curylo.

Galerie výtvarného umění v Ostravě, která je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje, patří mezi pět nejvýznamnějších a nejnavštěvovanějších galerií v České republice. Ve svém depozitáři má přes 23 tisíc děl. „Aby se mohla dále rozvíjet, poskytovat kvalitní výstavnické služby a vytvářet rozsáhlejší expoziční celky, potřebuje větší prostory. Plánovaná rekonstrukce s přístavbou Domu umění vytvoří také odpovídající podmínky pro odbornou, vědeckou a vzdělávací činnost se sbírkovým materiálem. V současnosti máme platné územní rozhodnutí, připravuje se realizační dokumentace,“ řekl náměstek hejtmana Lukáš Curylo. Na novostavbu přispějí kraj s městem Ostravou po 150 milionech a Ministerstvo kultury 300 milionů korun.

Ostrava už dlouho volá po koncertním sálu, který by měl perfektní akustiku, špičkové technické zázemí a dostatek míst pro posluchače. V současnosti na území Moravskoslezského kraje neexistuje žádný koncertní sál, který by splňoval tyto požadavky.  „Přístavba Domu kultury města Ostravy, který je zároveň domovským sídlem Janáčkovy filharmonie Ostrava, by měla tento problém vyřešit. Celkově si vyžádá 1, 45 miliardy korun. Na vícezdrojovém financování by se mělo město Ostrava podílet 550 miliony korun, Moravskoslezský kraj poskytne 300 milionů a Ministerstvo kultury 600 milionů korun,“ upřesnil náměstek hejtmana Lukáš Curylo.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama