prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.06.2020 17:56:00

Krajský rozpočet musí po koronaviru nabrat dech

Krajský rozpočet musí po koronaviru nabrat dech

Moravskoslezský kraj očekává v souvislosti s pandemií nového koronaviru více než miliardový propad příjmů ze sdílených daní. Nouzový stav si vyžádal také vyšší výdaje.

Proto krajští zastupitelé schválili potřebná opatření, která by měla řešit a zmírnit negativní dopady onemocnění covid-19 na rozpočet kraje v letošním roce. 

Zatímco loni česká ekonomika vzrostla o 2,6 procenta, letos se kvůli dopadům pandemického šíření covid-19 očekává její zhruba 8procentní pokles. „Je zřejmé, že pokles české ekonomiky, ale i vládní opatření a úprava státního rozpočtu budou mít negativní vliv na výši příjmů Moravskoslezského kraje. Odhadujeme, že příjmy ze sdílených daní budou asi o 20 procent nižší než loni, to znamená, že do rozpočtu ‚přiteče‘ zhruba o 1,5 miliardy korun méně. A vypadá to, že i v roce 2021 budou tyto příjmy stagnovat,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák s tím, že vedle propadu příjmů budou mít negativní vliv na ekonomiku kraje také vyšší výdaje.

„Abychom mohli nakupovat potřebné osobní ochranné pracovní prostředky, řešit akutní problémy a další záležitosti spojené s pandemií a nouzovým stavem, museli jsme z rezervy krajského rozpočtu vyčlenit 60 milionů korun,“ řekl hejtman Ivo Vondrák.

Náměstek hejtmana pro finance, majetek a investice Jaroslav Kania v souvislosti s pandemií očekává vyšší výdaje zejména v dopravě a ve zdravotnictví. „Odhadujeme, že na zajištění dopravní obslužnosti v kraji budeme letos potřebovat o 221 milionů korun více. Jen za březen a duben vzrostly výdaje na dopravu o 111 milionů korun. Vyčíslen byl i první odhad propadu produkce krajských nemocnic. Ke konci dubna to bylo 262 milionů korun. To jsou peníze, které nemocnice nedostaly od zdravotních pojišťoven, protože kvůli koronaviru musely odložit plánované operace a další zákroky,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jaroslav Kania.

Krajští radní už koncem dubna rozhodli o opatřeních reagujících na očekávaný výpadek příjmů ze sdílených daní. Aktuálně kraj nezahajuje žádné nové investiční akce, na které dosud nebyly vyčleněny finance, s výjimkou havárií. Omezuje také poskytování dotací kromě projektů, které souvisejí s ochranou života a zdraví lidí nebo zmírňují dopady pandemie. A hledá možnosti dalších škrtů v krajském rozpočtu.

„Abychom měli peníze na výdaje, které jsou prioritně v rozpočtu kraje kryty příjmy ze sdílených daní (jde hlavně o příspěvky na dopravu, provoz příspěvkových organizací), rozhodli dnes krajští zastupitelé o úpravě financování akcí reprodukce majetku kraje a projektů spolufinancovaných z evropských finančních zdrojů. Schválili také změnu závazků Moravskoslezského kraje v dalších letech s možností zajištění jejich krytí z nových úvěrových nebo jiných zdrojů,“ informoval náměstek hejtmana Jaroslav Kania. Dodal, že zastupitelstvo také rozhodlo o použití téměř půl miliardy korun z Fondu pro financování strategických projektů Moravskoslezského kraje na financování nezbytných výdajů spojených s výpadkem daňových příjmů v krajském rozpočtu.

„Dnešní rozhodnutí zastupitelů umožní optimalizovat realizaci investičních akcí naplánovaných na letošní rok. U vybraných investic budeme pokračovat pouze v projekčních pracích. Vrátíme se k nim ale už v září. To budeme schvalovat základní parametry rozpočtu na příští rok a rozhodneme také o tom, jak by měl vypadat nový úvěr, který by zajistil financování těchto akcí,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jaroslav Kania s tím, že krajští radní budou i nadále průběžně pokračovat v revizi letošního rozpočtu a peněžních fondů kraje.

„Věříme, že se nám podaří tento významný výpadek příjmů krajského rozpočtu zvládnout. A to díky konzervativnímu stylu řízení krajských financí. Dlouhodobě totiž udržujeme nízkou zadluženost kraje, máme dobré provozní výsledky a vysoké hotovostní rezervy. Tuto naši obezřetnost ocenila a potvrdila i společnost Moody´s v rámci aktuálního ratingového hodnocení. Udržení výborného ratingu i do budoucna nám umožní získat potřebné úvěrové zdroje s nízkou úrokovou sazbou, tedy za lepších podmínek,“ konstatoval náměstek hejtmana Jaroslav Kania.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama