prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.12.2018 23:01:00

Moravskoslezský kraj je chytrý, podporuje Chytré myšlenky

Moravskoslezský kraj je chytrý, podporuje Chytré myšlenky

Projekt Chytrá myšlenka Moravskoslezského kraje podporuje inovativní nápady a talentované lidi, kteří s nimi přicházejí.

Slavnostní finále upozornilo na ty nejlepší. Mezi chytrými projekty zazářil cedník na zlato pro programátory a unikátní poštovní krabice. Majitelé nejlepších chytrých myšlenek získali na svůj další rozvoj 100 tisíc korun.

„Všechny akcelerované projekty mají šanci uspět, ale ty oceněné to prostě budou mít díky naší podpoře o něco snazší. Každý z vítězných projektů získává 100 tisíc korun na další rozvoj a realizaci. Těší mě, že jsou u nás odvážní vizionáři. Jsou to Ti, díky kterým se bude náš region i nadále dynamicky vyvíjet. Doufám, že se všem těmto nadaným lidem podaří uchytit nejen v našem kraji, ale že odtud prorazí i na světový trh. Přesně tak jsme totiž celý program zamýšleli,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, který na slavnostním večeru předával ceny vítězům.

Závěrečné prezentaci projektů Chytré myšlenky předcházel tříměsíční intenzivní program, v němž se 10 projektů zařazených do akcelerace rozvíjelo a školilo s podporou zkušených mentorů. Tříměsíční akceleraci provázely školení zaměřené na legislativu, marketing, investice nebo řízení firmy. Každý z 10 projektů měl oporu v ostříleném mentorovi a zázemí ostravského Impact Hubu. Na závěrečné prezentaci začínající projekty předvedli, jak se za tři měsíce posunuli a čím chtějí dobýt svět.

„Zajímavých nápadů se klubou na svět každý den tisíce. Přerod od nápadu k realizaci a úspěšnému byznysu ale zvládne málokdo. Chtěli jsme deseti projektům tuto cestu usnadnit a zároveň ukázat, že je náš kraj otevřený chytrým technologiím a novinkám. Rádi bychom, aby podnikatelé cítili naši podporu. Třeba se nám to vrátí a najdeme našeho krajského Steva Jobse,“ řekl náměstek hejtmana kraje pro chytrý region Jakub Unucka a představil nejúspěšnější projekty: „CodeFlow umí vývojáře upozornit na případné chyby při programování. FairBox je poštovní krabice, která umožňuje zákazníkovi zkontrolovat zboží z e-shopu ještě před převzetím.  Jsou to vychytávky, které prostě lidem šetří čas a peníze.“

Vítězné projekty uspěly v konkurenci 10 startupů – mezi nimi byl například chytrý cyklostojan Keylog, monitorovací zařízení statiky dřevěných mostů Smart Timber Bridge nebo aplikace pro mapování bariér ve veřejném prostoru VozejkMap. Akcelerací prošli také projekty ITS vidoeanalýza dopravy, udržitelná a soběstačná aquaponická farma nebo rozvaděč tepelného čerpadla a fotovoltaiky i s baterkou v jednom – Airsun.

Ocenění získali:

CodeFlow aneb chytrá kontrola kódů při programování je místní projekt mladých nadšenců z Ostravy. Michal Šimon se inspiroval v Silicon Valley a pak s kamarády vymyslel CodeFlow, software, který na základě datové analýzy a strojového učení poskytuje vývojářům report s chybami a upozorněními, co mají opravit a zlehčit. Zrychluje a usnadňuje jejich práci.

FairBox umožňuje zákazníkovi opticky zkontrolovat objednané zboží z e-shopu dříve, než podepíše protokol o převzetí anebo zaplatí dobírku. Kromě toho bude mít v sobě čip, který sleduje cestu k zákazníkovi i teplotu zásilky – pro případ dobírky potravin. Díky chytré fólii bude krabice plně rozložitelná.

Publikum na závěrečné prezentaci Chytré myšlenky uhranulo chytré měřící zařízení měřící zařízení prachu Dustee. To je schopné zachytit nejen prachové částice o velikosti až padesátiny lidského vlasu, ale také okolní teplotu, vlhkost nebo třeba stupeň UV záření. Snadno jej lze integrovat do domácnosti, napojit na čističku vzduchu nebo chytré hodinky.

Překvapením večera bylo udělení zvláštní ceny poroty, kterou získala chytrá stélka do bot s analýzou došlapu miomove. Projekt s ambicí změnit trh obuvnictví i lifestylu poskytuje formou mobilní aplikace uživatelům v reálném čase zpětnou vazbu o vyváženosti chůze či běhu, jako by měli osobního trenéra stále vedle sebe.

Program Chytrá myšlenka Moravskoslezského kraje je realizován spolkem Hub for Change a financován z dotace Moravskoslezského kraje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama