prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.01.2019 13:52:00

Nejenže dodržujeme zákonné limity, ale děláme i něco navíc

Nejenže dodržujeme zákonné limity, ale děláme i něco navíc

Moravskoslezský kraj uzavřel s akciovou společností Rockwoll dobrovolnou dohodu, která přispěje ke zlepšení kvality ovzduší v regionu.

 Podepsali ji hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, manažer výrobního závodu Paweł Pomykała a obchodní manažer Peter Kriško.

Po Třineckých železárnách, společnostech BorsodChem MCHZ, TEVA, OKK Koksovny a AL INVEST Břidličná jde o další podnik, který se s Moravskoslezským krajem dohodl a zavázal k aktivitám, jež podnikne nad rámec zákonných požadavků a které povedou k menšímu zatížení životního prostředí v regionu.

„Intenzivně pracujeme na naplnění vize, že překonáme image kraje s mimořádně znečištěným vzduchem. Uzavírání dobrovolných dohod s významnými průmyslovými podniky je jedna z možností, které k tomu pomohou. Je důležité nejen dodržovat zákonné limity, ale dělat i něco navíc nad rámec legislativy,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Moravskoslezský kraj v dobrovolné dohodě například slíbil zvýšit náklady na nadlimitní čištění pozemních komunikací, které spravuje. Finančně podpoří ozdravné pobyty předškoláků a žáků 1. stupně základních škol. Z krajského rozpočtu přispěje na výměnu starých kotlů za ekologické, podělí se o náklady na regionální monitoring kvality ovzduší a zafinancuje další aktivity vedoucí k tomu, abychom v regionu dýchali čistější vzduch. Podpoří například dobrovolnictví a účast na akcích Den bez auta, Den čistoty, Vyčistíme část našeho kraje a podobně. Sníží také negativní dopady provozu sídla krajského úřadu na životní prostředí.

Společnost Rockwoll,, a. s., se v dobrovolné dohodě do roku 2020 kromě jiného zavázala snížit negativní vliv kamionové dopravy na životní prostředí v Bohumíně. Suroviny a zboží tu bude vozit o 1800 vozidel ročně méně. Společnost investuje 114 milionů korun do výstavby vlastního recyklačního závodu, který umožní snížit přepravu materiálu a zboží nákladními auty. Nižší intenzita nákladní dopravy výrazně prospěje kvalitě ovzduší a zvýší bezpečnost silničního provozu. Každoročně vynaloží minimálně 420 tisíc korun na úklid vnitropodnikových silnic a zpevněných ploch. Minimálně 840 tisíc korun dá také na péči o trávníky, stromy a izolační zeleň v areálu společnosti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama