prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.05.2019 21:32:00

Rozvoj elektronizace přiměje i veřejnou správu automatizovat administrativu

Rozvoj elektronizace přiměje i veřejnou správu automatizovat administrativu

V Moravskoslezském kraji vzniklo volné sdružení firem, které podporují zavádění nových technologií do praxe - Business Automation Club MSK.

 Jeho cílem je vytvořit v regionu prostor pro sdílení znalostí a zkušeností s nasazováním inovativních technologií do vnitřních procesů organizací, firem i veřejné správy. Zakládajícími členy jsou Moravskoslezský kraj, společnosti Tieto, Techstra, ČEZ Korporátní služby, Innogy a ArcelorMittal.

„V průmyslu je robotizace a automatizace procesů běžná. Rozvoj elektronizace a snaha o zkvalitňování poskytovaných služeb dříve či později přiměje i veřejnou správu k tomu, aby automatizovala administrativní procesy a využívala softwarové roboty. Těší mě, že i v tom je Moravskoslezský kraj na špici. Náš krajský úřad je první v zemi, který má svého softwarového robota a i díky němu můžeme občanům nabízet kvalitnější služby,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

„Díky členství v tomto ‚elitním‘ klubu můžeme sdílet naše zkušenosti a nápady s dalšími významnými společnostmi, a zároveň od nich získávat informace o novinkách a vylepšeních, které pak můžeme uplatnit v naší agendě,“ řekl ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

Moravskoslezský krajský úřad je prvním krajským úřadem v České republice, který technologii robotické automatizace procesů (RPA) zavedl do praxe a těží z jejích výhod. „Jako první v zemi ‚zaměstnáváme‘ virtuálního robota, který aktuálně pomáhá zpracovávat žádosti o kotlíkové dotace. Tento nový ‚kolega‘, říkáme mu Karel, například ověřuje existenci zadaných listů vlastnictví v katastru nemovitostí nebo třeba hlídá, zda lidé nepodali více žádostí o ekologický kotel na jednu nemovitost. Karel bude také žadatelům o kotlíkovou dotaci posílat e-mailem smlouvu k podpisu,“ upřesnil ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza s tím, že technologie RPA pomáhá i personalistům, na podatelně nebo v účetnictví. „Robota jsme prozatím nasadili na 12 procesů napříč celou organizací a počítáme s tím, že v budoucnu ještě nějaké procesy přidáme. Karel bude například provádět autorizovanou konverzi dokumentů, rozdělovat elektronická podání došlá datovou schránkou na jednotlivé odbory úřadu anebo nám bude pomáhat s anonymizací osobních údajů,“ dodal ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama