prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.12.2020 4:33:00

Uměním mohou zdravotně postižení přiblížit svůj svět zdravým

Uměním mohou zdravotně postižení přiblížit svůj svět zdravým

Umělci s hendikepem dostali Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje.

Celkem sedm hendikepovaných umělců převzalo z rukou hejtmana kraje Ivo Vondráka ocenění za svou tvorbu. Mezi díly zaslanými do soutěže se objevily abstraktní malby, ale také plastika z ytongu, keramická mozaika, výšivka nebo humoristická kresba. Ceny jsou už 17. rokem udělovány při příležitosti Mezinárodního dne zdravotně postižených, který připadá na 3. prosince.

 „Umění je jeden z úžasných nástrojů, jak propojovat svět zdravých s lidmi, kterým život ztěžuje zdravotní postižení. Umělci s hendikepem mohou skrze tvorbu vyjádřit své pocity, a naopak zdraví lidé mají příležitost svět a vnímání hendikepovaných lépe chápat. Velmi mě například oslovily kreslené vtipy Milana Linharta, na kterých nechybí téma invalidního vozíku, ke kterému ho před lety připoutal vážný úraz. Kromě poranění míchy mu úraz způsobil velké poškození zraku, pan Linhart přesto nadále intenzivně tvoří. Jeho silou a nadhledem by se mnozí mohli inspirovat,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a vysvětlil, že Ceny hejtmana kraje pro hendikepované umělce jsou udělovány v rámci krajského plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením.

První místo získala Miroslava Geryková za výšivku s názvem „Baletní figura“, na které autorka pracovala bezmála celý rok. Druhé místo obsadil se svou mozaikou z kachlíkových střepů Radek Kopec. V díle „Noční Karibik“ vzpomínal na dovolenou s rodiči. Třetí místo patří Pavlíně Grzegorzové za abstraktní malbu „Emoce v síti“. Mezi tyto vítěze byla rozdělena finanční odměna v celkové výši 50 tisíc korun. Hodnotící komise pak udělila ještě 2 čestná uznání.

„Velice mě mrzí, že pandemie znemožnila oceněná díla ukázat veřejnosti. V předchozích letech bylo tradicí prezentovat díla hendikepovaných umělců v Galerii výtvarného umění v Ostravě. Výstava Svět podle nás nabídla možnost nahlédnout do duše a životů lidí, kteří se rozhodli skrze umění sdílet své bolesti, ale i radosti. Letos nám koronavirus výstavu bohužel znemožnil uspořádat,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák a doplnil, že na základě kvalifikovaných odhadů tvoří občané se zdravotním postižením přibližně desetinu obyvatel kraje. 

Tvůrčí dílny pro hendikepované a výstavu uměleckých děl, které v rámci nich vznikly, každoročně pořádala za podpory Moravskoslezského kraje a Ministerstva kultury ČR Galerie výtvarného umění v Ostravě.  „Lidem s handicapem se intenzivně věnujeme už mnoho let. Pravidelně pořádáme výtvarné dílny pro dospělé s postižením zraku, nedoslýchavé a neslyšící a dospělé s mentálním a kombinovaným postižením. V minulém roce se u nás uskutečnilo pět desítek různě zaměřených dílen pro hendikepované, letos se jich s ohledem na pandemii koronaviru tolik konat nemohlo. Věřím, že příští rok bude v tomto ohledu lepší a hlavně, že se nám v příštím ročníku soutěže opět podaří oceněná díla veřejnosti ukázat,“ uzavřel ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě Jiří Jůza. 

OCENĚNÍ UMĚLCI:

1. místo: Miroslava Geryková – „Baletní figura“, výšivka křížkovým stehem, 50 x 70 cm
2. místo: Radek Kopec – „Noční Karibik“, mozaika z kachlíkových střepů, 80 x 40 cm
3. místo: Pavlína Grzegorzová – „Emoce v síti“, abstraktní malba, 80 x 70 cm 

Čestné uznání

Andrea Bromková – „Květinová louka“, rozpracovaný Ytong, 25 x 60 cm
Michal Havliš, Vladan Aschenbrenner, David Hruška – kreativní technika, restaurovaná kytara 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama