prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.03.2023 21:09:00

Vážený pane ministře, důrazně žádáme přehodnocení rozhodnutí

Vážený pane ministře, důrazně žádáme přehodnocení rozhodnutí

Společný otevřený dopis hejtmana kraje Iva Vondráka a primátora Ostravy Tomáše Macury ministru vnitra Vítu Rakušanovi, reagující na informaci o plánovaném rušení vybraných poboček České pošty.

 Vážený pane ministře,

s rozhořčením jsme se dozvěděli, že z celkového počtu poboček České pošty, které plánujete zrušit, se celá šestina plánuje zrušit v našem kraji.

Moravskoslezský kraj je jedním ze tří strukturálně nejvíce postižených krajů v republice. Potýkáme se s vysokou nezaměstnaností, zhoršeným životním prostředím a jsme také velmi rozlehlým regionem, ve kterém žije vysoký počet obyvatel v seniorském věku.

Procházíme transformací, jak s oblibou říkáme – přecházíme od těžby uhlí k těžbě dat. Proto také chápeme snahy o restrukturalizaci státního podniku Česká pošta. Rozumíme také tomu, že v době datových schránek, e-mailové komunikace a internetového bankovnictví by se pošta mohla zdát jako méně potřebná. Je ale nutné si uvědomit, že nemalá část naší společnosti si bez služeb České pošty stále neumí představit život. Koncentrace takových obyvatel je přitom v našem kraji vyšší než v jiných částech republiky.

Považujeme však za nepřijatelné, aby se představitelé kraje, měst a obcí dozvěděli o změnách, které je v této souvislosti čekají, ani ne týden před jejich avizovaným schválením.

Z dostupných informací vyplývá, že nejvíce poboček v České republice pošta zruší právě v Moravskoslezském kraji, celkem 48. V samotné metropoli kraje, v Ostravě, má být zrušeno 19 poboček, což je výrazně více než například v rozlohou srovnatelném Brně, které navíc není, na rozdíl od Ostravy, polycentrickým městem. To je naprosto nepřijatelné s ohledem na situaci v našem regionu stručně popsanou výše. Výrazně se tak zhorší dostupnost služeb České pošty pro naše občany a o zaměstnání přijdou další lidé, kteří s největší pravděpodobností skončí na Úřadu práce a zvýší tak už teď dost vysoký počet nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji.

Vážený pane ministře, důrazně Vás proto žádáme o jasné zdůvodnění těchto kroků a přehodnocení Vašeho rozhodnutí, které by reflektovalo specifika sociálně-ekonomické a věkové struktury obyvatelstva našeho kraje a města Ostravy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama