prof. PhDr. Jan Keller, CSc.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.09.2014 17:53:00

Aspoň vím, na čem jsem

Aspoň vím, na čem jsem

Využil jsem hned po nástupu do Evropského parlamentu svého poslaneckého práva a předložil jsem Evropské komisi dva dotazy ve věcech, které zajímají mé voliče.

Prvý dotaz se týkal církevních restitucí. Požádal jsem Komisi, aby se vyjádřila, zda daňové výhody poskytnuté církvím, zásady finančního vyrovnání s církvemi týkající se ocenění majetku, jenž nemůže být restituován, a též příspěvky církvím, jež mají být vypláceny během tzv. přechodného období, odpovídají zásadám stanoveným Komisí ohledně pravidel přípustné státní podpory a nenarušují hospodářskou soutěž a trh Evropské unie.

Eurokomisař pro hospodářskou soutěž mi odpověděl, že na církve lze pohlížet jako na podniky pouze v případě, že vykonávají hospodářskou činnost. Pouze v takovém případě by se jich týkala pravidla ohledně přípustné státní podpory firmám. K tomu, zda například církev katolická se získaným majetkem podniká, anebo se věnuje výhradně nehospodářské činnosti, se eurokomisař nevyjádřil.

Druhý můj dotaz směřoval k eurokomisaři pro obchod. Připomněl jsem mu, že všechny strany slibovaly v předvolební kampani odstranit demokratický deficit Bruselu a otevřít rozhodování veřejnosti.

Proto jsem chtěl vědět, jak je tento slib plněn, jestliže nejen voliči, ale ani jejich zástupci nejsou dostatečně informováni o jednáních ohledně smlouvy, která může výrazně ovlivnit jejich každodenní život v oblasti práce i spotřeby.

Příslušný eurokomisař mi odpověděl, že v zájmu získání důvěry ze strany amerických partnerů nelze některé projednávané texty sdílet s veřejností. Teprve po skončení jednání a před podpisem smlouvy bude dohoda v plném rozsahu zpřístupněna veřejné kontrole.

V zásadě jsem s odpověďmi spokojen. Komisař pro hospodářskou soutěž mi sdělil, že církve nepodnikají v případě, že se nevěnují podnikání. Komisař pro obchod mi objasnil, že ohledně transatlantické smlouvy o obchodu a investicích se neutajuje vůbec nic s výjimkou věcí, které je třeba utajit.

Konečně tedy vím, na čem jsem. Svým voličům budu moci odpovědi kompetentních činovníků Evropské unie tlumočit zcela jednoznačně a naprosto otevřeně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama