prof. PhDr. Jan Keller, CSc.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.09.2014 13:18:31

Dojde k bitvě o komisaře?

Dojde k bitvě o komisaře?

V minulosti bylo schvalování komisařů Evropským parlamentem poněkud vágní.

Hlavy států se dohodly na osobě, která se stane předsedou Evropské komise, a v zásadě jí určily, kteří komisaři v jejím týmu zasednou. Evropský parlament následně vše posvětil, v síti jeho grilování uvízli jen problémoví jedinci.

Letos může být situace mnohem dramatičtější. Při volbě předsedy Komise se poprvé přihlíželo k výsledkům celoevropských parlamentních voleb.

Zvítězili v nich lidovci, poměrně těsně následovaní sociálními demokraty. Obě nejsilnější frakce se domluvily, že šéfem Komise se stane lidovec JeanClaude Juncker.

Už při jeho volbě ovšem sociální demokraté dali najevo, že jde o koalici pouze technickou, nikoliv ideovou. Podpořili kandidáta pravice proto, aby předešli chaosu, který by nepochybně využila ultrapravice a další odpůrci Evropské unie.

Aby mohli sociální demokraté nasměrovat Evropu od tupých škrtů k rozumnější hospodářské politice, která přinese oživení, potřebují mít zastoupení na místech klíčových eurokomisařů.

Jejich seznam, který se pomalu rýsuje, však napovídá, že lidovci si hodlají tato místa nárokovat i přesto, že jejich volební vítězství nebylo nijak oslnivé.

Jako kdyby zapomněli, že letos na jaře své rivaly nepřeválcovali, naopak ztratili proti minulému volebnímu období více než padesát mandátů.

V řadách evropských sociálních demokratů nyní zaznívají hlasy, že návrhy na komisaře, kteří budou mít ve správě hospodářství a finance, mají všechny rysy provokace. Reálně hrozí, že na exponovaná místa budou opět dosazeni lidé, jejichž hospodářská moudrost začíná a končí velkoplošnými sociálními škrty.

Grilování komisařů europarlamentem tak může tentokrát proběhnout jinak než v minulosti.

Kromě prověření odbornosti jednotlivých uchazečů může celá procedura vyznít jako důrazné připomenutí Jeanu-Claudo vi Junckerovi, že podpora, díky níž získal křeslo předsedy Evropské komise, nebyla nepodmíněná. Byla vázána na slib, že Evropa se změní a nebude zhoršovat vleklou nemoc hospodářské krize neoliberální medicínou.

Schvalování komisařů europoslanci tak dost možná ukáže rozdíl mezi koalicí technickou a ideovou, drobný rozdíl, který někteří lidovci zatím nepochopili.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama