prof. PhDr. Jan Keller, CSc.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.08.2014 18:55:45

Transparentnost jednání o smlouvě TTIP

Transparentnost jednání o smlouvě TTIP

V souvislosti s institucemi EU se často hovoří o demokratickém deficitu, tedy o neprůhlednosti rozhodování a o přílišném vzdálení úřadů EU občanům Evropy.

Stejně tak je známo, že v důsledku finanční krize země EU trpí nízkým tempem ekonomického růstu a vysokou mírou nezaměstnanosti.

Prakticky všechny politické strany slibovaly v předvolební kampani, že tento deficit demokracie odstraní, či alespoň výrazně zmírní. Jak tento slib daný občanům splnit, jestliže jednání o smlouvě TTIP, která je považována za možná nejdůležitější smlouvu v historii obchodu, jsou vedena v téměř naprosté tajnosti a informace o průběhu jednání unikají na veřejnost jen sporadicky?

Jsme ujišťováni, že zmíněná smlouva povede k výraznému růstu HDP zemí Evropské unie a k vytvoření nezanedbatelného množství nových pracovních příležitostí. Pokud je to pravda, pak je o to nepochopitelnější projednávání takto blahodárné iniciativy v režimu utajení.

Můj dotaz má tedy dvě části:

1. Jak věrohodně zmírňovat tzv. deficit demokracie, jestliže nejen voliči, ale ani jejich zástupci nejsou dostatečně informováni o jednáních ohledně smlouvy, která může výrazně ovlivnit jejich každodenní život v oblasti práce i spotřeby?

2. Proč utajovat před veřejností jednání o smlouvě, která napomůže řešit tak palčivé problémy, jako je nedostatečný ekonomický růst a kriticky vysoká nezaměstnanost?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama