Věci veřejné: Pomoc Řecku? Spíše ne

12.05.2010 21:26

ČR není členem eurozóny, pomoc Řecku se tedy jeví jako nerozumná.

Věci veřejné: Pomoc Řecku? Spíše ne

Na tuto otázku rozhodně neexistuje jednoznačná odpověď. Vzhledem k tomu, že naše země není členem eurozóny, se jeví jako nerozumné podílet se na pomoci Řecku.

Tento postoj má samozřejmě slabinu v tom, že pokud by bylo evidentní, že taková pomoc by byla účinná a kroky Řecka transparentní a rychlé, pak by odmítnutí pomoci mohlo působit destruktivně, pokud by se takto zachovaly i další země. Nevyužít možnosti záchrany Řecka  a nechat rozšířit problém na další země by bylo neodpovědné.  Nyní je ale situace mnohem komplikovanější. Není zdaleka evidentní, že půjčka zemí eurozony Řecko zachrání a  akciové trhy a pokles kurzu Eura signalizuje pravý opak.

Ani situace v samotném Řecku zatím nedává jistotu, že tato země situaci zvládne. A v tom je obrovské nebezpečí, že záchranný plán nepomůže a problém pouze oddálí. Je tu latentní nebezpečí, že se problém rozšíří nejen na zmiňované Portugalsko, Španělsko a Itálii ( a to by byl problém v rámci eurozony neřešitelný), ale i na ostatní země vč. České republiky, pokud by se významně zhoršily podmínky financování státního dluhu. Škody by byly v případě problémů i dalších zemí obrovské. I případná  samotná restrukturalizace  řeckého dluhu by způsobila  financujícím investorům velké vrásky na čelech. Ve světle těchto skutečností a s ohledem na fakt, že nejsme členem eurozony se k naší případné finanční účasti stavíme spíše negativně.

Neodpovědná fiskální politika zemí eurozony (a i té naší), bohužel zpochybnila smysl kriterií, která se nedodržují. Nelze v tuto chvíli se stoprocentní jistotou predikovat vývoj, nicméně sestavení velmi střídmého rozpočtu pro rok 2011 je asi jediným možným krokem, který musí Česká republika udělat, aby zmírnila případné dopady. Věci veřejné budou s ohledem na současný vývoj postupovat maximálně konstruktivně, navrhne-li takový rozpočet jakákoli vláda.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladí komunisté budou čelit trestnímu oznámení. Schvalují genocidu

5:01 Mladí komunisté budou čelit trestnímu oznámení. Schvalují genocidu

Komunistický svaz mládeže (KSM), který byl kvůli svému radikálnímu politickému programu po více než …