4. února – Světový den boje proti rakovině

04.02.2015 16:55

Myslíte si, že můžeme mluvit radostně o rakovině? Budete se divit, ale ano. Na celém světě se spojují miliony lidí a snaží se proti této zákeřné nemoci bojovat. Počínaje prevencí přes vývoj nejmodernější diagnostiky až po možnosti léčby a péči o pacienty. To jsou přece dobré zprávy, které mohou vést k radosti.

4. února – Světový den boje proti rakovině
Foto: archiv
Popisek: Dívka

Jedna z nejdůležitějších věcí v boji proti rakovině je včasná diagnostika. Svět laboratorní diagnostiky postupuje vpřed, jsou nové testy, mnohem přesnější … bohužel stojí mnohdy opodál a krčí se za všeobecně známými a dlouhé roky využívanými testy. Pokud nejsou lékaři ochotní se s nimi seznámit a přijmout jejich nesporný význam, může situaci změnit informovaný pacient. I to je cílem kampaně – bojovat proti rakovině osvětou.  

Lepší diagnostika pro ženy

Jedním z těch modernějších a mnohem přesnějších testů je test DNA HPV. Provádí se u gynekologa a slouží ke včasné diagnostice rakoviny děložního čípku. Test HPV DNA odhalí DNA papillomaviru (HPV) ve vzorku buněk z děložního čípku ještě předtím, než dojde v buňkách děložního čípku k nějaké změně.  Tedy ještě dřív než v současné době primárně prováděný cytologický stěr, takzvaný Pap stěr.

Virus HPV

Mezinárodní vzdělávací portál www.laboratornitesty.cz informuje o existenci více než sta různých forem lidského papillomaviru (tzv. genotypů). Tyto genotypy se z pohledu nebezpečí rozvoje rakoviny dělí na typy s vysokým a nízkým rizikem. Mezi nejvíce rizikové rakovinotvorné genotypy patří genotypy 16 a 18. U žen, které mají tento genotyp, se karcinom vyvine dříve. Což klasická cytologie nezjistí.

Po ženy je důležité, aby měly informace o dostupnosti účinnějších způsobů preventivních vyšetření. Samotné cytologické vyšetření stěrů z děložního čípku totiž bez vyšetření přítomnosti DNA lidského papillomaviru není podle mnoha současných vědeckých poznatků dostačující pro včasné odhalení závažných předrakovinových změn a tím i efektivní prevenci následného rozvoje rakoviny děložního čípku,“ říká doc. MUDr. Jiří Sláma, Ph.D. z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…