Alkoholové psychózy – projevy a léčba

22.11.2013 8:34

Alkoholismus patří mezi nejrozšířenější závislosti a nepostihuje jen postiženého fyzicky a psychicky, ale i jeho rodinu a nejbližší okolí.

Alkoholové psychózy – projevy a léčba
Foto:
Popisek:

Mezi nejčastější alkoholové psychózy patří:

Alkoholová epilepsie: vysoká míra spotřeby alkoholu a epileptické záchvaty spolu často souvisí. Epileptické záchvaty se zpravidla objevují 4 – 48 hodin po požití alkoholu. Léčba spočívá: v důsledné abstinenci, která je doprovázena podáváním léků a některých vitamínů a minerálů (draslík, hořčík), glukóza a dostatečném množství tekutin.

Úrazy hlavy a cévní mozkové příhody: jsou důsledkem náhlého zvýšení krevního tlaku v závislosti na požití vysokých dávek alkoholu.

Alkoholová demence: mezi její projevy patří zhoršení paměti, duševních schopností sloužících k zajištění své existence, úsudku, maskování zapomnětlivosti (vymýšlení si odpovědí a nepamatování si jich, přičemž alkoholik si toho není vědom). Při dlouhodobé abstinenci může dojít k navrácení paměti. K léčbě se používají vybrané vitamíny.

Alkoholová halucinóza: jde o vzácné onemocnění projevující se neklidem, úzkostí, bolestmi hlavy, sluchovými iluzemi až halucinacemi. Pacient si je většinou vědom, že jde o iluzi. Může se objevit po odejmutí alkoholu. Postihuje závislé po 10ti a více letech, většinou muže. Její chronická forma je velmi podobná schizofrenii.

Alkoholická paranoidní psychóza: nebo také žárlivecký blud. Může se objevit při zvýšené konzumaci alkoholu. Není provázena třese či pocením. Jejím příznakem je žárlivost.

Delirium tremens: jde o život ohrožující stav, který vzniká při náhlém přerušení konzumace alkoholu. Předchází mu stav, který je provázen pocením, nevolností, zrychlenou srdeční činností a nespavostí. Při samotném deliriu má pacient neustále halucinace, provádí zažité pohyby, dostavuje se třes. Pacient se neorientuje v čase ani prostoru, může být buď neklidný až agresivní nebo naopak klidný až utlumený. Jeho nálady se mohou rychle měnit. Delirium tremens může trvat i několik dní. Vždy je zakončeno hlubokým spánkem. Pacienti jsou hospitalizování na jednotce intenzivní péče.

Při deliriu tremens mohou být podávány některé z těchto léků: antiepoleptika, klasická či atypická antipsychotika, benzodiazepiny, vitamíny a minerály (magnezium, vitamíny skupiny B, draslík), antihypertenziva, infůze s glukózou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…