Hřbitovy nejsou jen ponurá místa. Olomouc jako důkaz

02.11.2011 21:52

Hřbitovy jsou většinou vnímány jako ponurá místa, kde se člověk zdrží jen po nezbytně dlouhou dobu. Jsou to i místa, která mají svou historickou i architektonickou hodnotu a stojí za to je prozkoumat. Možná je pro to vhodná chvíle nyní, kdy většina z nás zamíří na hřbitov, aby uctila památku zesnulých.

Hřbitovy nejsou jen ponurá místa. Olomouc jako důkaz
Foto: Martin Šimák
Popisek: Hřbitov v Brně

Jedním z hřbitovů, kde lze najít hroby mnoha významných lidí, je i olomoucký ústřední hřbitov v Neředíně. Asi nejnápadnější hrobka, kterou zde nalezneme, je hrobka podnikatelské rodiny Primavesi, která na Moravě vybudovala několik silných kapitálových společností, vlastnila bankovní dům a podílela se také na komunální politice.

Jejich hrobka byla vytvořena významným sochařem Antonem Hanakem. Anton Hanak pracoval pro rodinu Primavesi již dříve, byl například návrhářem nábytku a užitkových předmětů ve vile Primavesi v Olomouci, která je jednou z nejvýznamnějších památek vídeňské secese ve střední Evropě.

Význam tohoto původem českého sochaře dokládá i fakt, že byl jmenován profesorem sochařství na vídeňské Akademii výtvarných umění. Hrobka rodiny Primavesi je nápadná zejména sochou ženy v nadživotní velikosti, na níž sochař pracoval tři roky a která je nazvána Věčnost. Tento pomník je umělecky nejhodnotnějším dílem na tomto hřbitově, avšak není jediným dílem tohoto architekta, které zde nalezneme. Jeho skulpturu nalezneme i na hrobě rodiny Ottahalovy.

Hrobka Anderů

Jiná nápadná hrobka může být zajímavá i pro ty, kteří se zajímají spíše o sport. Patří rodině Anderů. Josef Ander byl podnikatel, mecenáš umění, ale také sportu, a to zejména fotbalu. Právě po něm je pojmenován fotbalový Andrův stadion v Olomouci. Také Josef Ander byl majitelem architektonicky hodnotné vily v Olomouci na Svatém Kopečku navržené Bohumírem F.A. Čermákem, který je také autorem této hrobky.

Pokud obdivujete budovu Státní opery Praha, či Mahelovo divadlo v Brně, které jsou dílem dvojice významných architektů Fellnera a Helmera, mohl by vás zaujmout náhrobek Ignaze Briesse seniora. Ignaz a Wilhelm Briesse byli majiteli jedné z největších a nejvýznamnějších sladoven v Olomouci.

Ateliér Fellner a Helmer zase byli majitelé nejvýznamnějšího architektonického ateliéru ve Vídni. Za svou existenci tento ateliér vyprodukoval více jak 200 staveb, z nichž většina existuje-příkladem může být Grandhotel Pupp, ale několik dalších budov v Karlových Varech. Mezi spolupracovníky těchto architektů patřil například i jeden z nejslavnějších umělců Gustav Klimt.

Plastika od Zoubka

Ne všechny pomníky a náhrobky, které mají vysokou uměleckou hodnotu však musí mít nutně i hodnotu historickou. Důkazem může být hrob MUDr. Ivety Poláchové, který je ozdoben plastikou od jednoho z našich nejvýznamnějších sochařů současnosti Olbrama Zoubka, mimo jiné autora posmrtné masky Jana Palacha a Pomníku obětem komunismu na Petříně.

Uvedli jsme zde jen několik málo příkladů hrobů a pomníků, které jsou zajímavé po architektonické stránce. Ne vždy však lidé toužili po nápadnosti a náročném uměleckém zpracování, a proto, rozhodnete-li se přeci jen věnovat část svého času procházce po neředínském ústředním hřbitově, určitě zde najdete i jiná místa posledního odpočinku, která jsou hodnotná jak po stránce umělecké, tak díky těm, kteří zde spočívají, ať už byli ve svém životě slavnými a významnými, nebo ne.

Více čtěte:

Plzeň: Ústřední hřbitobv má nové pohřebiště

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…