Masaryk i Rašín, vzory vašich politiků. Drží se jich? Zkontrolujte

28.10.2010 22:16

ANKETA ParlamentníListy.cz provedly v souvislosti se státním svátkem 28. října rozsáhlou anketu mezi politiky všech parlamentních stran a zeptaly se, koho z prvorepublikových politiků považují za své vzory a kterých z nich si váží.

Masaryk i Rašín, vzory vašich politiků. Drží se jich? Zkontrolujte

Na pravici padala jména jako Alois Rašín, Antonín Švehla a T. G. Masaryk, zatímco na levici to byl rovněž československý prezident Masaryk a u komunistů sociální demokrat a pozdější zakladatel KSČ Bohumír Šmeral a poněkud překvapivě i TGM. Prezident republiky Václav Klaus se dlouhodobě hlásí k odkazu Aloise Rašína.

Premiér Petr Nečas se kloní k někdejšímu agrárnickému premiérovi Antonínu Švehlovi, ale i k dalšímu předsedovi vlády za agrární stranu Milanu Hodžovi. "Inspirativní i pro dnešní dobu byla politika Antonína Švehly. Podílel se výrazně na vzniku a podobě československé ústavy. Jeho vlády představovaly pravicovou, věcnou a odpovědnou správu státu," prozradil ParlamentnímListům.cz. (více ZDE)

Jak je to ve vládě

Dále jsme oslovili ministry. „Vzor? Tak to úplně nikdo. Jsme v úplně jiné situaci. Dominantní je ovšem TGM. Obdivuhodná je důsledná odvaha Rašína, zachránil nás před inflací, která ničila sousední země a politický um a obětavé vlastenectví Švehly," odpověděl ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Dnes:
Věnce a salvy na Vítkově

„Vzor nemám, ale v hluboké úctě mám Masaryka a Antonína Švehlu," odpověděl ministr obrany a senátor Alexandr Vondra.

Drží se naši politici uvedených vzorů? Vyjádřete svůj názor ZDE 

Vzory ministra školství Josefa Dobeše z Věcí veřejných jsou Masaryk a šéf prvorepublikových lidovců Jan Šrámek a to tím, „jak přirozeně skloubili vrcholovou politiku a přitom zůstali blízko lidem a neuhnuli svým ideám."

Ministr životního prostředí Pavel Drobil z ODS se přiznal, že mezi prvorepublikovými politiky žádný vzor nemá, ale váží si lidí, kteří bojovali v době první světové války za obnovení nezávislosti českého národa. Ministr průmyslu Martin Kocourek si nejvíce váží Aloise Rašína, který přispěl k úspěšnému oddělení české měny a ekonomiky od nadnárodního Rakouska-Uherska.

„Mým nedostižitelným vzorem je Antonín Švehla, který se vypracoval velkým úsilím a systematickou prací bez velkých gest," řekl o premiérovi ČSR z Agrární strany ministr zemědělství z ODS Ivan Fuksa.

Co si myslí vedení sněmovny

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z ODS se domnívá, že ve stínu „otců zakladatelů" zůstává národní demokrat, muž 28. října a první ministr financí Alois Rašín. „Byl odborně připraven a prosadil důležité kroky v měnové a hospodářské oblasti," uvedla Němcová.

„Samozřejmě TGM. Ale i Rašín, Šrámek, J. S. Machar a další mnohdy i neprávem zapomenuté a někdy i poté národem proklínané osobnosti jsou inspirací pro to, abychom si všimli, jak umí být svět a život i nespravedlivý ke svým hrdinům a jak často žijeme v omylech, i historických," řekla redakci místopředsedkyně sněmovny z TOP 09 Vlasta Parkanová.

Místopředsedu sněmovny z ČSSD Lubomíra Zaorálka zajímal nejvíce vždy T. G. Masaryk. „Byl tvořivý a odvážný politik schopný vsadit vše na jednu kartu a zároveň věci promýšlet. Politika pro něj byla také i radost. Bavila ho intelektuálně jako zajímavé řešení problémů státu," řekl Zaorálek.

V ODS soupeří Rašín a Švehla

Rašína si za stabilizaci veřejných financí váží poslanec David Vodrážka. Do „fanklubu" Rašína v ODS patří i europoslanec Ivo Strejček, který na Rašínovi oceňuje to, že byl zastáncem silné nezávislé národní měny a úsporného hospodářského programu.

Ke Švehlovi se naopak hlásí poslanec a odstupující pražský primátor Pavel Bém. Byl to podle něho stejně jako TGM vizionář, ale rovněž i pragmatický politik. „Obrovská politická síla v pozadí první republiky. Vlivný člen ´pětky´- ´mafie´, politického i lidského nástroje, který stál za mnoha rozhodnutími TGM. Jeden z autorů pozemkové reformy. Pokud někde existuje politická paralela mezi první a třetí republikou, pak je to právě pozemková reforma a privatizace po roce 1989. Byl téměř u ´všeho´. Dnes poněkud v zapomnění. Nezaslouženě," komentoval Švehlu Bém.

Znovuzvolený sebátor Pavel Eybert uvedl T. G. Masaryka a Aloise Rašína za unikátní operaci měnové odluky od Rakouska-Uherska.

I na Milana Hodžu padlo

Poslanec Walter Bartoš si váží agrárního politika Milana Hodži, který patřil již během Rakouska-Uherska do okruhu následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este a měl velké zahraničně politické vize spolupráce střední Evropy, a Švehly. Oba pro něho byli nositeli konzervativních hodnot.

Dalším Švehlovým fanouškem je europoslanec Jan Zahradil, podle něhož Švehla zůstal nespravedlivě ve stínu Masaryka a Beneše. Stejně tak senátor Petr Pakosta oceňuje Švehlu za názorovou konzistentnost a umění kompromisu a vnímání politiky jako služby lidem.

„Masaryk, Švehla, Rašín - prvního si vážím pro mravní akcent v politickém vedení státu, u druhého oceňuji praktické řešení složitých otázek, neboť Švehlovy kompromisy obrušovaly radikální návrhy levicových stran a Rašína za to, jak vytvořil základ pro měnovou stabilitu ČSR," reagoval senátor ODS Miroslav Škaloud.

Generálové legionáři

Poslanec a starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa oceňuje Rašína za položení ekonomických i finančních základů nového státu, Edvarda Beneše za to, že naši zemi dovedl do povědomí světové veřejnosti a Antonína Švehlu, jehož význam je prý nedoceněný, přitom srovnatelný s významem TGM. Dále uvedl i vojáky jako generála Jana Syrového, který bojoval v ruských legiích, poté byl šéfem hlavního štábu armády a v tragickém roce 1938 byl předsedou vlády, Aloise Eliáše, který byl rovněž legionářem a pak během protektorátu byl významným odbojářem proti nacismu, šéfa vojenské zpravodajské služby Františka Moravce, který byl uznávaný i v zahraničí.

Vynikajícím premiérem byl podle Chalupy agrárník Milan Hodža. Dále jmenoval diplomaty, jako jsou Jan Masaryka, Vojtěch Mastný a Jan Papánek. Pozitivní roli pro prvorepublikový právní řád podle něho také sehrál i znalec mezinárodního, ale i anglosaského zvykového práva Emil Hácha, který byl v té době působil jako prezident Nejvyššího správního soudu.

Poslanec Jan Vidím má dva hrdiny z první republiky - svého dědečka, který bojoval v československých legiích za první světové války v Rusku a Aloise Rašína, člena Národního výboru. „TGM a Alois Rašín," reagoval stručně poslanec Michal Doktor.

Nefeministická bojovnice za práva žen Plamínková

Masaryka zmínil i europoslanec Hynek Fajmon, kterého oceňuje pro jeho světový rozhled a odvahu postavit se proti absurdním předsudkům a zlodějně.Senátor Luděk Sefzig uvedl TGM za jeho principiální postoj k právu v době hilsneriády a ekonoma Karla Engliše za to, že nepodléhal populismu.

Vzorem poslankyně a starostky Prahy 2 Jany Černochové je senátorka Františka Plamínková, která podle ní nefeministickým způsobem bojovala za to, aby se ženy staly rovnocennými partnery mužů, statečně se postavila Hitlerovi, kterého usvědčila z řady lží v jeho norimberské řeči. Dva týdny po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha byla zastřelena na kobyliské střelnici.

V ČSSD vládne Masaryk a po něm Beneš

Mezi sociálními demokraty jasně vítězí Tomáš G. Masaryk. Například poslanec a hejtman Středočeského kraje David Rath jmenoval Masaryka, který byl podle něho inteligentní, vzdělaný a nebál se riskovat a rychle se rozhodnout. „Byl to odvážný střelec," dodal Rath.

Expředseda ČSSD Jiří Paroubek považuje za největší osobnost první republiky nejspíš Edvarda Beneše. „Měl jasnou politickou koncepci, pracoval pro republiku. Byl názorově socialista a to je mi blízké," vysvětlil Paroubek.

Poslanec ČSSD Stanislav Křeček si velice váží ministra zahraničí a druhého prezidenta ČSR Edvarda Beneše, který podle něho předvídal vývoj lépe než většina evropských státníků. Poslanec Milan Urban stručně odpověděl: „TGM". Vzorem novopečeného poslance Adama Rykaly je T. G. Masaryk, pro kterého je symbolem české samostatnosti a demokracie. Váží si ho jako vzdělaného a na svou dobu moderního člověka.

Europoslanec Libor Rouček také uvedl Masaryka, který podle něho rozuměl vývoji v Evropě i ve světě a byl to státník s mravním, demokratickým a sociálním cítěním a byl tak pravým opakem mnoha současných politiků.

Venkovský kovář a TGM mezi komunisty

Šéf komunistů Vojtěch Filip si váží komunistického právníka a politika Ivana Sekaniny a považuje ho za svůj vzor. Rovněž si váží práce a schopností a za všech okoloností demokratických postupů prezidenta Edvarda Beneše.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik nemá z první republiky politické vzory. „Mým vzorem je můj děda - venkovský kovář, kterého vyhnala zoufalá prvorepubliková chudoba ze Slovenska do emigrace ve Francii, kde po okupaci vstoupil do hnutí odporu. Poté zbytek války strávil v koncentráku," dodal Kováčik.

Členy své rodiny jmenoval jako své vzory i europoslanec Jaromír Kohlíček, který přímo vzory z první republiky nemá. Váží si svého otce, který toho hodně dokázal jako lékař, přestože téměř neslyšel. Jeho pradědeček byl komunálním politikem strany národně sociální, předseda strany Václav Klofáč se prý dokonce jednou nehal slyšet, že je třeba „více takových Kohlíčků".

Komunistická poslankyně Miloslava Vostrá vzor nemá, ale váží si TGM. „Je zakladatelem Československé republiky a některé z jeho zásad, jako jsou úcta k historii, politická kultura a etika chování, hrdost na stát, ve kterém žijeme, by měly patřit i mezi dnešní zásady," odpověděla poslankyně.

Europoslananec Miloslav Ransdorf redakci řekl, že dnešní politici zdaleka nedosahují kvalit politiků prvrorepublikových a řídí se jen krátkodobými zájmy. Ocenil Masaryka, Beneše, Šmerala, ale za umění kompromisu a umírněnost dokonce i Švehlu. 

Poslankyně KSČM Soňa Marková si váží T. G. Masaryka. „Svým celým životem, vědeckou, učitelskou a politickou prací a bojem někdy i proti mínění většiny si zasloužil moje uznání a úctu," dodala Marková.

Šverma, Šmeral, Clementis

Jiří Dolejš se domnívá, že první republika byla rozporná a rozporné jsou i její vzory. „Masaryk vyčníval nad okolím, ale kritiku zasloužil taky. Zde má k vzdělané a demokratické šmeralovské kritice zleva blízko například Jan Šverma," míní Dolejš. Šverma byl členem KSČ od jejího založení a byl spolupracovníkem Klementa Gottwalda. Zahynul během Slovenského národního povstání v roce 1944.

Europoslanec Jiří Maštálka jmenoval Jana Švermu, Vladimíra Clementise a v určité míře Beneše a Masaryka. Clementis byl členem KSČ. Kritizoval pakt Molotov-Ribbentrop. V letech 1948 až 1950 byl ministrem zahraničí. V roce 1952 byl popraven ve vykonstruovaném procesu.

U Véček vede Švehla

Poslanec Věcí veřejných Jaroslav Škárka hodnotí kladně Masaryka, protože se zasadil o vznik republiky. „Vedle tradičně váženého Tomáše Garrigue Masaryka si vážím Antonína Švehly pro jeho mistrovství v hledání kompromisu," uvedla Škárkova kolegyně, předsedkyně poslaneckého klubu Véček Kristýna Kočí.

S Kočí souhlasí i její stranická kolegyně, místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová. "Většina lidí adoruje Masaryka, zmiňuje třeba Rašína - ale trochu se zapomíná na Antonína Švehlu. Švehla významně přispěl ke znění nové české ústavy, jako ministr vnitra ustál složitou dobu po vzniku republiky, byl ve 20. letech třikrát premiérem, eliminovali vliv komunistů, dvakrát sestavit vladu bez socialistů. Dokázal aspoň částečně sjednotit rozhádanou českou politiku vytvořením tzv. Pětky. Byl mistr kompromisů, ale přitom dovedl tvrdě bojovat za svou pravdu. A politiku ctil jako službu vlasti. Ne nadarmo je právě on jedním z mužů 28. října," sdělila Klasnová redakci.

Vzorem bývalého poslance ODS a současného předsedy pražské TOP 09 Františka Laudáta je Alois Rašín, kterého si podobně jako jeho exkolegové váží za jeho hospodářské reformy, měnovou odluku a stabilizaci financí. „Byl to velmi odvážný člověk. Neváhal riskovat v prvním odboji svůj život, když byl odsouzen k smrti kvůli svému boji za nezávislý stát," doplnil Laudát.

Vzorem senátora Jiřího Čunka z KDU-ČSL je lidovecký politik František Nosek, který byl ministrem vnitra a ministrem pošt. Senátorovi KDU-ČSL Petru Pithartovi imponuje TGM, uznává Švehlu, ale vzor nemá.

Senátor TOP 09 Jaromír Štětina se hlásí k Masarykovi pro jeho konzistentnost. Od dob hilsneriády neslevil podle Štětiny ani při nejsilnějších útocích.

Čtěte také:
Klaus vyznamená vězně komunismu a signatáře D.O.S.T. Vlčka
Knížák si půjde na Hrad pro medaili, doprovodí ho Jágr

Foto: Wikipedie.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…