Paroubek: Ta vláda vydrží. V ČSSD nekandiduji

14.08.2010 20:09

ROZHOVOR Není to tak dlouho, kdy patřil k nejmocnějším mužům v zemi. Dnes je řadovým poslancem, ale jeho vliv na politiku levice je stále značný. Jiří Paroubek, expremiér a expředseda ČSSD je pořád mužem, jehož slova ovlivňují názory mas. Někdy pozitivně, někdy negativně. Paroubek, který se poslední dobou trochu stáhl do ústraní, přestal poskytovat rozhovory, pro ParlamentníListy.cz se však na své chatě ve Vraném nad Vltavou rozhovořil.

Paroubek: Ta vláda vydrží. V ČSSD nekandiduji

Pane poslanče, v ČSSD máte stále vliv. Koho podpoříte v boji na místo předsedy strany? Bohuslava Sobotku nebo Michala Haška?

Na to teď nedokážu odpovědět. Ani jedna strana zatím nepředvedla nic, čím by mě dokázala přesvědčit. Doufám, že představí nějaké novinky, nějaký konkrétní program a podle toho se budu moci rozhodnout. Zatím se vyjadřovat nebudu a ani nechci, do volby předsedy zbývá mnoho času a já doufám, že se někdo vyprofiluje. Taky hodně rozhodne, jak dopadnou podzimní volby.

Kandidovat prý chce i Martin Pecina. Prý ho k tomu vyzvali někteří sociální demokraté, co o tom soudíte?

Pan Pecina pro sociální demokracii nikdy nic neudělal, takže dost dobře nechápu, proč by měl kandidovat na šéfa strany. Za Sobotkou i Haškem je konkrétní práce, ale za Pecinou nevidím nic.

Vy o kandidatuře na nejvyšší funkci ve straně neuvažujete?

Ne. Ale pokud by nové vedení ČSSD mělo zájem o mé názory a pomoc, byl bych ochoten se podělit.

Vláda Mirka Topolánka přišla v průběhu volebního období o důvěru. Myslíte, že Nečasova vláda projde celým funkčním obdobím?

Projde. Myslím, že ta vláda vydrží. Má před sebou mnoho důležitých korupčních úkolů: ekozakázku, tendr na Temelín, církevní restituce, podporu farmaceutickým firmám a mnoho dalších podobných věcí.

Co říkáte nové vládě?

Nečas, Schwarzenberg a John mě nepřekvapují. Spíš překvapí lidi, kteří je volili.

Myslíte, že je lidé volili proto, že se báli, že dopadneme jako v Řecku?

Zdání, že jsme na prahu bankrotu, vytvořila pravicová média. Pravda je taková, že Kalousek a po něm Janota nasekali dluhy za 450 miliard a se vším všudy se to vyšplhalo na 600 miliard.

Myslíte, že  úsporná opatření Nečasovy vlády zvýší nezaměstnanost?

V Ústeckém kraji, kde jsem poslancem, je nezaměstnanost třináct procent, do konce roku vzroste na patnáct. Je tu asi třicet průmyslových zón, které by mohly zaměstnanost zvýšit, ale vláda na kvalitní regionální politiku kašle. V celorepublikovém měřítku ke zvýšení nezaměstnanosti pochopitelně přispějí všechna unáhlená úsporná opatření.

Nepřijde vám zvláštní, jak se spojují osudy vás a Mirka Topolánka? Oba jste odešli z nejvyšší politiky, oba máte nové partnerky a malé děti.

Já jsem si na rozdíl od pana Topolánka dal všechny rodinné záležitosti okamžitě do pořádku.

Je něco, co vás v současné době těší?

Takových věcí je mnoho. Baví mě práce na zahradě, rostou nám tu i houby, včera jsem tu nasbíral košík žampionů. Hraji si s dcerou, koukám na filmy, pracuji na své angličtině a svých projektech.

Čtěte také:
Petra Paroubková: Jiří stříhá trávu v noci s baterkou
Paroubek zakládá levicový týdeník. Oslovit chce Svobodu i Dolejše

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…