Premiéři Nečas a Fico si připili slivovicí. Moravskou...

29.10.2012 13:39

Vlády České republiky a Slovenska poprvé jednaly společně. Ovšem poblíž jejich jednacích stolů nechyběla česká slivovice. „Protože jsme venku promrzli, tak zahajujeme rychlou záchrannou operaci, “ vysvětlil udiveným ministrům Nečas, když jim začaly servírky nalévat slivovici. Nečas k tomu neopomněl dodat, že vše je důkazem toho, že české lihoviny jsou již v pořádku.

Premiéři Nečas a Fico si připili slivovicí. Moravskou...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtvrteční sněmovna byla ve znamení interpelací. Účast byla jak na zápasu okresního přeboru.

Ministři zemí Slovenska a Česka se dopoledne sešli v Uherském Hradišti. Kdo by si ale myslel, že jejich jednání bude kožené a chladné, ten by se mýlil. U jednání českých a slovenských ministrů nechyběla totiž česká slivovice. Vlastně moravská, jak později vysvětlil český premiér.

„Protože jsme venku promrzli, tak zahajujeme rychlou záchrannou operaci. Improvizovaně. Která je také důkazem toho, že české lihoviny jsou už skutečně v pořádku,“ vysvětlil nalévání lihoviny Nečas.

"Nebudu mít nic proti tomu, když slovenští kolegové počkají, až si dají prvního frťana čeští ministři," dodal pak ještě český premiér s úsměvem s odkazem na metanolovou aféru.

Ministři společně řeší například spolupráci v energetice, dopravě a turistickém ruchu. Jak zaznamenal Český rozhlas (Čro) Petr Nečas při této příležitosti například řekl, že posledních dvacet let je důkazem, že tehdejší rozhodnutí politiků o rozdělení na dva samostatné státy bylo správné.

„Rozdělení bylo dobře provedené a vztahy nejen na mezistátní úrovni, ale i na úrovni našich obcí, měst, krajů a regionů, různých občanských sdružení i občanů mezi sebou jsou vynikající a jsou důkazem, že v posledních dvaceti letech vzájemnost nezeslábla tím, že žijeme ve dvou samostatných státech, ale naopak byla v mnohých ohledech posílena,“ uvedl podle záznamů Čro Nečas.

Rozdělení někdejší společné republiky pak kvitoval i slovenský premiér Robert Fico.

Slivovice je z Moravy

„Je příkladné, jak jsme si pomáhali v dobách nesvobody. Je příkladné, jak si pomáháme i v dobách plné svobody a demokracie. Toužím po tom, aby se tato vzájemná důvěra opakovala i v dalších letech. Říká se, že přítel je ten, kdo přichází tehdy, kdy vás už všichni opustili. Přeji si ze srdce, zůstaňme přáteli, na které je vzájemně spolehnutí,“ poznamenal Fico.

Oba dva premiéři také pro média uspořádali společný brífink. „Ta slivovice je z Moravy,“ vysvětloval divícím se novinářům na něm kromě jiného Nečas. Česko totiž v minulých týdnech zachvátila metanolová aféra, kvůli níž již zemřelo po požití jedovatého alkoholu 30 lidí.

Jdeme společně do boje o jádro

Co dalšího premiéři sdělili? Podle nich Česká a Slovenská republika chce nadále společně a tvrdě postupovat v obraně své jaderné energetiky před výhradami evropských institucí.

"Dnes jsme dohodli společný a tvrdý postup, pokud jde o ochranu českých a slovenských národních zájmů v oblasti jádra," uvedl k tomu  Fico. "Shodli jsme se na tom, že máme silný zájem na dalším úspěšném fungování jaderné energetiky v Evropské unii. Je společným zájmem evropskou cestou zabránit torpédování jejího dalšího rozvoje," doplnil ho jeho český protějšek.
 
Jaderná energetika se v sedmadvacítce v této chvíli totiž netěší velké přízni, plošně od ní ustoupilo samo Německo a to zejména v reakci na katastrofu japonské atomové elektrárny ve Fukušimě.

Spolupráci chtějí obě země prý prohloubit i ve vojenské oblasti.

Nejen Nečas, ale i Fico projevil veřejně svou vtipnost. Fico totiž Čechům poděkoval za to, že jako turisté nezanevřeli na Tatry ani slovenská termální koupaliště. 

"Chci všem českým občanům vyjádřit dík za to, s jakým pochopením a pozitivním naladěním jste přijali slovenskou touhu po samostatnosti a politické dospělosti," řekl také Fico. "Slovenská samostatnost je pro vás otevřenou náručí připravenou na objetí," dodal.

Jednání ministrů v čele se oběma premiéry nyní pokračují v Trenčíně.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…