Slámová zatopila nepohodlnému aktivistovi. Soud chce z oběti udělat zločince

11.11.2011 20:32

Plzeňský ekologický aktivista Martin Hyťha z Dětí Země vystupuje před soudem v Plzni jako poškozený v kauze tří mužů, kteří ho měli sledovat, protože bránil ve výstavbě obřího hobbymarketu Hornbach. Před soudem se nepohodlný ekologický aktivista na vlastní kůži přesvědčil, jak se může z pozice oběti stát obviněným, Jeden ze svědků předvolaných právníky obžalovaných totiž Hyťhu u soudu nařknul z převzetí úplatku ve výši 1,8 milionu korun.

Slámová zatopila nepohodlnému aktivistovi. Soud chce z oběti udělat zločince
Foto: Hans Štembera
Popisek: Městský soud

 Už v první den procesu s dvojicí bývalých policistů a jednoho podnikatele, který byl v minulosti odsouzen za vydírání hokejisty Jaromíra Jágra, věděl ekologický aktivista Martin Hyťha, že to rozhodně nebude mít jednoduché a očekával, že se obžalovaní vyzbrojení nejlepšími plzeňskými právníky a slavnou Klárou Slámovou jen tak nevzdají. Že ho však někdo obviní z převzetí téměř dvoumilionového úplatku, to Hyťha nečekal.

Dva bývalí policisté Zdeněk Všaha a Pavol Janča byli obžalováni přečinu neoprávněného přístupu do počítačového systému a nosiči informací a z přečinu neoprávněného nakládání s osobními údaji. Podnikatel Zdeněk Tůma, který si je najal ke sledování odbojného ekologického aktivisty, byl pak obžalován z návodu ke zmíněným přečinům. Policisty vybavil automobilem a kamerou, za úkol jim pak dal najít cokoliv použitelného proti údajnému „ekoteroristovi" Hyťhovi, co by se pak dalo použít při jednání s Dětmi Země, které bránily stavbě hobbymarketu Hornbach. 

Více o Dětech země ZDE

Jako jeden ze svědků obhajoby vypovídal před soudem Pavel Pelc, prokurista developerské společnosti Intercora, která stavěla plzeňský Hornbach. Mimo jiné vypověděl, že Děti Země v souvislosti s někdejší rovněž velmi problematickou výstavbou supermarketu Kaufland v Rokycanech obdržely od společnosti Intercora finanční částku ve výši 1,8 milionu korun.

Příspěvky nebereme

"Děti Země od Intercory nikdy žádné finanční prostředky neobdržely, neboť striktně nepřijímají žádné příspěvky ani dary od firem, které svou činností poškozují životní prostředí, samozřejmě ani od firem, k jejichž stavebním záměrům se vyjadřují. Nezbývá nám, než ještě dnes podat na Pavla Pelce trestní oznámení pro spáchání trestného činu křivé výpovědi," uvedl pro ParlamentníListy.cz Martin Hyťha.

Výpověď svědka Pavla Pelce okamžitě využila obhájkyně jednoho z obžalovaných Klára Slámová a na místě podala trestní oznámení na Hyťhu pro údajné podezření z trestného činu vydírání. Soudce pak jednání, které nabírá nezvyklý charakter, odročil na leden příštího roku.

  • Vaňhová: Ekologům je lhostejné zdraví lidí na objízdných trasách
  • Ekologický aktivista Hyťha uvedl, že dvojice policistů jej na objednávku sledovala v roce 2008, kdy vrcholila kauza kolem stavby Hornbachu. "Podali jsme tehdy odvolání proti územnímu rozhodnutí. Ze strany investora se vyvíjel velký tlak, abychom to odvolání stáhli, chodili za námi různé lidé, kteří se nás snažili rozličnými způsoby přesvědčit, abychom to odvolání stáhli," řekl Hyťha.

    Kompromis nic nevyřešil

    "Vyjednali jsme v té době smlouvu o kompromisním řešení celé kauzy a Intercora nám dala závazek, že nezačnou stavět a provozovat obchodní centrum do té doby, dokud v ulici U Prazdroje nevzniknou nové vyhrazené jízdní pruhy pro veřejnou dopravu. To se ale až do dnešní doby nestalo, i když je hobbymarket od léta v provozu," řekl Hyťha. Děti Země podle jeho slov nyní připravují žalobu na Intercoru za neplnění smlouvy.

    „O sledování své osoby jsem nevěděl, dozvěděl jsem se to až na základě vyšetřování policejní inspekce. Jeden z obžalovaných mě však v té době kontaktoval a pod smyšlenou záminkou poskytnutí informací ke kauze spalovny v Chotíkově se chtěl se mnou sejít. Ke schůzce ale  nakonec nedošlo," řekl Hyťha. „I když rozsudek nedopadne dobře, přál bych si, aby rozhodnutí soudu neodradilo jiné občany, kteří se chtějí angažovat ve veřejných věcech a vyjadřovat se k nim," prohlásil Hyťha. „Nechci, aby nabyli dojem, že když se budou angažovat, budou na druhé straně vystaveni nezákonným a podivným praktikám polomafiánských a korupčních struktur, dodal Martin Hyťha.

    Více čtěte:

    Obyvatelé Šumavy postavili proti aktivistům traktory

    Sledujeme téma Boj o Šumavu  

    Ilustrační foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Josef Dvořák

    Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

    znásilnění

    Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

    8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

    Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…