Zdravotničtí odboráři: Ať jde ministr Heger o dům dál! Jinak budeme stávkovat

13.11.2012 16:00

Odbory ve zdravotnictví a sociálních službách šéfa resortu zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) vyzvaly k odstoupení a vyhlásily také stávkovou pohotovost.

Zdravotničtí odboráři: Ať jde ministr Heger o dům dál! Jinak budeme stávkovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokoje na lůžkových oddělení jsou přeplněny

Zdravotní pojišťovny v příštím roce plánují zrušení akutní lůžkové péče ve dvanácti nemocnicích a snížení stavu akutních lůžek o šest tisíc. Zrušením lůžek se podle ředitele VZP Pavla Horáka ušetří zhruba půl miliardy korun. Jenže proti tomu bijí na poplach zdravotnické odbory.

„Po redukci zbude v českých zdravotnických zařízeních zhruba 50 tisíc akutních lůžek a to je málo,“ tvrdí. Podle odborů uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger dalším rozhodnutím o zavedení dvousložkového pojistného a omezením peněz pro lázně od zdravotních pojišťoven mnoho nemocnic i pacientů do nejistoty. Ministerstvo ale kritiku odmítá.

Jenže s rušením lůžek nesouhlasí například ani Asociace českých a moravských nemocnic. Akutních lůžek je podle ní u nás daleko méně než například v Německu nebo Rakousku a tak tento krok asociace považuje za zcela nesmyslné.

Budou cestovat do fakultních nemocnic

„Zástupci menších nemocnic také s plánem příliš nesouhlasí,“ připomněl v této souvislosti Český rozhlas ČRo).  Podle nich budou muset pacienti cestovat do fakultních nemocnic, které jsou dražší.

Rozhlas upozornil na to, že velké nemocnice zřejmě s plány pojišťoven výraznější potíže mít nebudou, ačkoli všechny smlouvy ještě dohodnuté nemají. Řada nemocnic, kterých se má rušení lůžek dotknout, je pak soukromých. Jejich právníci ale prý zvažují, že věc dají k soudu.

Co se týče zavedení dvousložkového pojistného, tak odbory připomněly, že tento systém již kritizovala například Českomoravské konfederace odborových svazů, podle které dvousložkové pojistné české pacienty rozdělí do dvou kategorií – na vyvolené a na pacienty druhé kategorie.

Jde totiž o to, že podle tohoto systému by v první složce část pojištění odváděl zaměstnanec a část zaměstnavatel. Druhou složku by si určovaly zdravotní pojišťovny, u nichž jsou lidé pojištěni.

 

 


 

reklama

autor: olb

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…