Raději se stal bezdomovcem sám, než aby skončila na ulici jeho rodina

29.07.2012 5:30 | Zprávy

REPORTÁŽ Do Prahy přijel stopem, s dvoukorunou v kapse, aby se stal členem hnutí Occupy. Devět měsíců totiž nemohl najít práci, bývalý zaměstnavatel mu neposlal zápočtový list ani výpověď. Musel bydlet u matky, která se stará ještě o postiženou sestru a dře jako kůň za pouhým osm tisíc korun měsíčně. Je nyní jedním ze zhruba sedmi aktivistů pod Vyšehradem.

Raději se stal bezdomovcem sám, než aby skončila na ulici jeho rodina
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Protest proti proti plošnému sledování obyvatelstva - INDECT.

Výraz Occupy se v souvislosti s protesty občanů poprvé objevil vloni ve Spojených státech jako označení mediálně velmi viditelné akce americké pobočky hnutí Skutečná demokracie teď. První strany se objevily v okolí Mekky světových byznysmenů na newyorské Wall Street. V říjnu 2011 už mladí lidé okupovali stovku světových měst a 28. dubna 2012 se stany s petičními archy objevily i na pražském Klárově.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Postupně jich ubylo a do bezprostřední blízkosti Úřadu vlády se místo lidí toužících po diskusi nad současným uspořádáním světa začali stahovat bezdomovci a drogově závislí, kterým šlo spíše o trochu jídla a místo, kde je nebude nikdo rušit v odpočinku. Poté, co městská policie celý Klárov, až na jeden, zákonem povolený petiční stan vyklidila, jsou Occupy Praha k vidění na Vyšehradě. Ani zde ale možná dlouho nezůstanou, i nad nimi se zřejmě stahují mraky.

Jedním z těch, kdo okupují veřejná prostranství v Praze od samého počátku akce, je i Mirek, původem od jihomoravského Hodonína.

Raději já než moje rodina

"Do Prahy jsem přijel stopem. Devět měsícců jsem nemohl najít práci, bývalý zaměstnavatel mi neposlal zápočtový list ani výpověď. Musel jsem bydlet u matky, mám postiženou sestru. Matka dře jako kůň za pouhým osm tisíc korun měsíčně, takže sotva přežíváme," popisuje svou situaci před odchodem do Prahy mezi Occupy Mirek, statný mladý muž, který se včera do tábora u Cihlové brány pod Vyšehradem vrátil ze Šumavy. O hnutí a jeho smyslu se dozvěděl z internetu. Po ztrátě zaměstnání jej měl prý naštěstí předplacený internet na celou zimu. A tak studoval různé směry, kterými se ubírají protesty ve světě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek, ahe



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Vyšší Brod se připravuje na 50. plavbu kuriózních plavidel

22:08 Turistický spolek Lipenska: Vyšší Brod se připravuje na 50. plavbu kuriózních plavidel

Vyšší Brod na Lipensku se připravuje na jubilejní 50. ročník Plavby kuriozních plavidel, posádky na …